Abdulhalim Sadulayev kimdir?

Abdulhalim Sadulayev kimdir?

Çeçenistan'da Rusya'ya karşı mücadelenin liderlerinden Abdulhalim Sadulayev.

Çeçenistan'da Rusya'ya karşı silahlı ve siyasi mücadelenin liderlerinden, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin dördüncü Cumhurbaşkanı Abdulhalim Sadulayev.

İlk yılları ve eğitimi

Tam adıyla Abdulhalim Salamoviç Sadulayev, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'nin doğusunda bulunan Argun'da 2 Haziran 1966 yılında doğdu.

Aynı bölgede çocukluğunu ve gençliğini geçiren Sadulayev, daha sonra Grozni Üniversitesi'nde Çeçen ve Rus Filolojisi bölümünde eğitim görmeye başladı. Aynı zamanda İslami bir eğitim de aldı.

Ancak eğitimi, ülkesinde başlayan savaş sebebiyle yarım kalacaktı.

Birinci Çeçen Savaşı

Üniversiteyi bırakmak zorunda kalan Sadulayev, 1994 yılında Rus işgaline karşı savaşmak üzere gönüllü olarak Çeçen güçlerine katıldı. Savaşta aktif rol oynarken, 1996 yılından itibaren devlet televizyonunda ve bölge genelinde İslami dersler vermeye başladı. Bu sırada ilk ve son defa ülkesinden çıkarak Mekke'ye, hacca gitti.

1999 yılında dönemin Çeçenistan Cumhurbaşkanı Aslan Maşadov tarafından, anayasada İslami bir reform yapmak üzere teşkil edilen heyete atandı. Çeçenistan Yüksek Şeriat Mahkemesi'nin başına gelmesi teklif edilse de, yeterli fıkhi düzeyde olmadığını söyleyerek bunu reddetti.

İkinci Çeçen Savaşı ve Cumhurbaşkanlığı

1999 yılında Rusya bir kez daha Çeçenistan'ı işgal ederken Sadulayev de savaşa geri döndü. Aktif bir saha komutanı olarak faaliyet gösterdi.

Başkent Grozni Rusların eline geçtikten sonra da savaşı sürdürdü ve Rusya'ya karşı gerilla mücadelesi içerisinde yer aldı.

2002 yılında cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevine getirilen Sadulayev, Aslan Maşadov'un 8 Mart 2005'te öldürülmesiyle Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin dördüncü cumhurbaşkanı oldu.

İlerleyen süreçte 2005 yılında, tüm Kafkasya bölgesinde Rusya'ya karşı mücadeleyi yayma amacıyla Kafkas Cephesi'nin kuruluşunda rol oynadı.

Ölümü

Sadulayev, 17 Haziran 2006 tarihinde doğum yeri olan Argun'da Rus güçleri ve Rusya'nın yerel Çeçen müttefikleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

Sadulayev'in yerine Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin liderliğine Dokka Umarov getirildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum