Zelimhan Yandarbiyev kimdir?

Zelimhan Yandarbiyev kimdir?

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı Zelimhan Yandarbiyev kimdir?

Zelimhan Yandarbiyev 13 Şubat 2004 tarihinde Katar'da suikast sonucu öldürüldü.

1952 yılında Sovyetler Birliği kontrolündeki Kazakistan'da, sürgünde dünyaya geldi. Bu yıllarda Müslüman Kafkas halklarından önemli bir bölümü Asya'ya sürülmüştü. Yandarbiyev'in ailesi da sürülenler arasındaydı.

Siyasi mücadele

Lisans eğitimini Çeçenistan'da ve Moskova'da edebiyat üzerine aldı. Bu yıllarda siyasetle ve edebiyatla ilgilenen Yandarbiyev şiirler ve bazı kitaplar kaleme aldı.

Hayatının devam eden yıllarında daha çok siyasete ve Çeçen bağımsızlık hareketinin mücadelesine eğilecekti.

Sovyetler Birliği'nin dağılmaya yüz tuttuğu ve Birlik içerisindeki ülkelerin bağımsızlık ihtimallerinin oluştuğu bir dönemde, 1989 yılında Kafkas halklarını Rusya'dan bağımsızlık fikri etrafında toplamayı amaçlayan Birlik Partisi'ni kurdu. Bir yıl sonra ise ilk Çeçen siyasi partisi olacak olan Vaynah Demokratik Partisi'ni teşkil etti.

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti

İlerleyen süreçte Çeçen bağımsızlık hareketi büyürken, 1990 yılı Kasım ayında Cevher Dudayev'in başkanlık ettiği Çeçen Ulusal Kongresi'nin başkan yardımcılığı görevine getirildi. Daha sonra kurulacak Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin başkan yardımcılığını yaptı.

Çeçenistan'da savaş süresinde görevlerine devam etti.

1996 yılında Rusya'nın Cevher Dudayev'i suikast ile öldürmesinin ardından Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin başına geldi. Rusya ile Hasavyurt Anlaşması'nı imzaladı ve ilk Çeçen savaşı böylece sona erdi.

Çeçenistan'daki İslami gruplara ve yabancı savaşçılara yakınlığıyla bilinen Yandarbiyev, 1997 yılındaki başkanlık seçiminde Aslan Maşadov'un gerisinde kaldı. Bu sürecin ardından Maşadov ile arası açıldı ve bazı suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

İkinci Çeçen Savaşı sırasında Çeçenistan'a destek bulmak için Afganistan, Pakistan ve Körfez ülkelerine birçok seyahat gerçekleştirdi. 199 yılının ardından Rusya Çeçenistan'ı ele geçirirken, Yandarbiyev faaliyetlerine devam etmek üzere Katar'a yerleşti.

Bu süreçten sonra Rusya ve Birleşmiş Milletler'in (BM) takibine girecekti. Yandarbiyev Rusya tarafından sıklıkla "teröristlere destek olmakla" suçlanırken, BM 2003 yılında Yandarbiyev'i El Kaide ve Taliban yaptırımları listesine aldı.

Suikast

13 Şubat 2004 günü Zelimhan Yandarbiyev, Katar'ın başkenti Doha'da aracına konulan bombanın infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Saldırının arkasında Rusya vardı. Saldırıya planlayan ve düzenleyen Rus yetkililer Katar'da tutuklandı. Daha sonra ise Rusya'ya şartlı olarak iade edildi.

Saldırıyı düzenleyen Rus ajanların burada ise serbest kaldığı ifade edildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum