Ebu Velid el Gamidi kimdir?

Ebu Velid el Gamidi kimdir?

Çeçenistan'da faaliyet gösteren yabancı savaşçıların komutanlarından Ebu Velid el Gamidi.

Çeçenistan'da faaliyet gösteren yabancı savaşçıların komutanlarından Ebu Velid el Gamidi, 16 Nisan 2004 tarihinde hayatını kaybetti.

Hayatının ilk yılları

Ebu Velid el Gamidi, tam ismiyle Abdulaziz bin Ali bin Salid el Said el Gamidi, 1967 yılında Suudi Arabistan'ın El Baha bölgesinde doğdu. Çocukluğu, Belcuraşi şehri yakınlarındaki El Hal köyünde geçti.

Bir imam olan babasından din eğitimi alırken, İslami ilimler alanında bölgede ilk eğitimini gördü.

Afganistan'a gidişi

1986 yılında, İslam ve özellikle Arap aleminde oldukça popüler olan Afganistan savaşına katılmaya karar verdi. Ailesinden izin alarak, Afganistan'a gitti. Burada, cihat yanlılarının ön gelen ismi Abdullah Azzam'ın teşkil ettiği "Mekteb el Hidamat"ın merkezlerinde ve Arap savaşçıların eğitim kamplarında bulundu.

Bu dönemde, Afganistan savaşının Sovyetler Birliği'nin çekilmesiyle, farklı bir safhaya evrileceği yıllara kadar, iki defa geçici olarak Suudi Arabistan'a döndü. Bunlardan biri, yaralanan elini tedavi ettirme amaçlıydı.

Bu yıllardan sonra, Bosna'ya ve Afganistan'da yakın ilişki kurduğu Komutan Hattab ile birlikte Tacikistan'a gittiği ifade edildi. Bu süreçler kısa süreli olurken, Ebu Velid'in daha kapsamlı faaliyetlerde bulunacağı Çeçenistan, kendisinin bir sonraki durağı olacaktı.

Çeçenistan yılları

Hattab'ın grubuyla birlikte Çeçenistan'a giden ve burada Rusya'ya karşı savaşın içerisinde yer alan Ebu Velid, Hattab'ın grubununda uzun süre lider yardımcılığı görevinde bulundu. Çeçen ve Arap savaşçıların eğitiminin ve bölgedeki organizasyonların temellerinin atılmasının yanı sıra, birçok kritik askeri operasyona da iştirak etti.

Hattab'ın ilk yardımcısı Hakim el Medeni'nin 1999 yılında Dağıstan'da ölmesinin ardından, Ebu Velid ilk yardımcı konumuna geldi. Çok sayıda çatışmada ve saldırıda büyük rol oynadı. 2001 yılında Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aslan Maşadov tarafından Doğu Cephesi Komutanlığı görevine getirildi.

Ölümü

Ebu Velid, 20 Mart 2002 tarihinde Hattab'ın ölümü sonrası Çeçenistan'daki yabancı savaşçıların liderliği pozisyonuna yükseldi. Bu yılların ardından Çeçenistan'da Rusya'ya karşı mücadelenin şiddeti zamanla azalacaktı.

Ebu Velid el Gamidi, 16 Nisan 2004 tarihinde, Rusya ve Rus destekli Çeçen güçleriyle girdiği bir çatışmada, Çeçenistan'ın Tsa-Vedeno bölgesinde öldürüldü.

Ebu Velid'in ölümünün ardından yabancı savaşçıların liderliğine kendisi de yabancı bir savaşçı olan Ürdünlü Ebu Hafs el Ürdüni getirilmiştir.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum