"Afganistan'da 100 binden fazla Taliban mensubu var"

"Afganistan'da 100 binden fazla Taliban mensubu var"

Afganistan üzerine analizleriyle tanınan Bill Roggio, ülkedeki Taliban mensubu sayısının en az 100 bin olduğunu ifade etti.

Afganistan konusundaki araştırma ve analizleri ile tanınan Bill Roggio, ABD'nin Afganistan'daki Taliban ve El Kaide varlığına dair paylaştığı rakamların gerçeğin çok altında olduğunu ifade etti.

"ABD'nin paylaştığı rakamlar gerçek dışı"

Long War Journal'de yayınlanan yazısında Roggio, ABD'nin Afganistan'daki Taliban mensuplarının sayısını toplam 28 bin ile 40 bin arasında olarak gösteren bir rapor yayınladığını belirtti. Roggio özellikle Taliban mensuplarının sayısına dair verilen rakamlara şüphe ile yaklaşarak, bu sayının çok daha fazla olduğuna dair bir değerlendirmede bulundu.

Roggio'ya göre, eğer Taliban'ın savaşçı sayısı ABD'nin öngördüğü rakamlardan ibaret olsaydı, 34 vilayeti bulunan ülkede Taliban vilayet başına yaklaşık 1100 savaşçı bulunduruyor olacaktı. Bill Roggio, "Böylesi bir sayıyla Taliban'ın sahayı askeri olarak domine etmeyi başaramayacağını ve gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olduğunu" öne sürdü.

"Taliban mensupları 100 binden fazla"

ABD'li uzmana göre söz konusu sayı, Kabil hükümeti tarafından paylaşılan askeri kayıp rakamları ile de uyuşmuyor: Kabil hükümeti her gün 30 ila 50 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü iddia ediyor. Bu sayı yılda yaklaşık 18 bin Taliban mensubunun ölmesi anlamına geliyor. Eğer her iki veri de doğruysa, Taliban her yıl savaşçılarının yaklaşık yüzde 40'ını kaybediyor olurdu, ancak sahada böyle bir durum söz konusu değil. 

Daha önce Afganistan'da askerlik de yapmış olan Roggio, kendi tahminlerine göre ülkedeki Taliban savaşçılarının sayısının 100 binden fazla olduğunu ifade ediyor. Bill Roggio'ya göre ABD'li yetkililer de kendisiyle aynı fikirde. Long War Journal için yapılan değerlendirmede Roggio, bir yetkilinin kendisine ülkede en azından 70 bin Taliban savaşçısının ve on binlerce destekçi ile destek personelinin bulunduğunu söylediği ifadesini kullanıyor. Yazıya göre bir başka resmi kaynak da "Taliban'ın 40 bin savaşçı ile sahada hiçbir şey yapamayacağını, gerçek sayının bunun en az iki ya da üç katı olduğunu" belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.