Afganistan'da düşen hükümet güçlerine ait uçağın pilotu ABD askeri çıktı

Afganistan'da düşen hükümet güçlerine ait uçağın pilotu ABD askeri çıktı

Afganistan'da düşen Kabil hükümeti güçlerine ait savaş uçağını ABD'li bir askerin kullandığı ortaya çıktı.

Afganistan'da düşen Kabil hükümeti güçlerine ait savaş uçağını ABD'li bir askerin kullandığı ortaya çıktı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, dün Afganistan'ın kuzey kesimindeki Baglan ilinin Duşi ilçesinde Kabil hükümeti güçlerine ait bir A-29 Super Tucano savaş uçağı düştü.

Teknik aksaklıklar nedeniyle, Duşi ilçesinde bulunan Oskar Vadisi yakınlarına düştüğü ifade edilen savaş uçağının enkazı kısa bir süre sonra bölgeden tahliye edildi.

Uçağın pilotunun düşüşten önce kendisini uçaktan fırlatarak kazadan sağ kurtulduğu belirtilirken, sağlık durumuna dair bir bilgilendirme yapılmadı.

Pilot ABD askeri çıktı

Öte yandan ABD ordu kaynakları, düşen uçağın pilotunun bir ABD askeri olduğunu açıkladı.

Uçuşun bir eğitim görevi olduğu öne sürülürken, iki mürettebat taşıyabilen uçakta ABD askerinin tek başına olması dikkat çekti.

ABD ordusunun, Kabil hükümeti pilotlarına Afganistan sınırları içerisinde eğitim verdiği biliniyor. Afganistan'da Super Tucano uçaklarını uçurabilen 29 asker olduğu bir süre önce ABD ordu raporlarına yansımıştı.

ABD askerinin neden Kabil hükümetine ait bir uçağı kullandığı ise anlaşılamadı.

Ülkede Kabil hükümeti mensubu savaş uçağı pilotları, Taliban tarafından suikastlarla hedef alınıyor. Bu paralelde hükümetin hava gücünü kullanma kapasitesinin azaldığı göze çarpıyor.

Taliban'ın suikast odaklı 'hava savunma' stratejisi

Etkin bir hava savunma sisteminden yoksun olan hareket, bu duruma karşı 18 yıllık savaş sürecinde daha farklı bir strateji geliştirmiş durumda.

Taliban, hava araçlarını aktif olarak düşürmeye yetecek askeri imkanı olmadığı için, ABD ve Kabil hükümeti pilotlarını nokta saldırılarla hedef alıyor.

Her ne kadar ABD'nin pilotları üst düzey güvenlik sağlanan tesislerde bulunsa da, aynı durum Kabil hükümetinin pilotları için söz konusu değil.

Bu doğrultuda Taliban oldukça güvensiz olan şehir merkezlerindeki askeri tesislerde, lojmanlarda, konvoylarda ve hava üslerinde Kabil hükümeti pilotlarına suikastlar ve bombalı saldırılar düzenliyor.

Kabil hükümeti için, hava araçlarını kullanan pilotların kaybedilmesi, özellikle yabancı güçlerin ülkeyi terk etmeye başladığı bir dönemde, telafi edilmesi oldukça güç bir kayıp.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.