Afganistan'da barış süreci çıkmaza girdi: Kabil hükümeti anlaşmaya uymuyor

Afganistan'da barış süreci çıkmaza girdi: Kabil hükümeti anlaşmaya uymuyor

Afganistan'da Kabil hükümeti, aylar önce tamamlanması gereken esir takası sürecini sekteye uğrattı.

Afganistan'da 19 yıldır süren savaşı sona erdirmek için Taliban ile ABD arasında 29 Şubat'ta Katar'ın başkenti Doha'da bir anlaşma imzalandı.

Anlaşmada barış sürecinin ilk adımı olarak 10 Mart'ta esir takası ile birlikte Afganlar arası görüşmelerin başlaması kararlaştırılmıştı. Bu paralelde Kabil hükümeti 5 bin Taliban mensubunu, Taliban da bin Kabil hükümeti personelini serbest bırakacaktı.

Ancak Kabil hükümetinin süreci sekteye uğratması sonucu esir takası belirtilen tarihte tamamlanamadı. Temmuz ayına gelinmesine ve anlaşmada belirtilen tarihin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen, ABD destekli hükümet Taliban esirlerinin tamamını serbest bırakmadı.

"Esirleri bırakmayacağız"

Bugüne kadar 4015 Taliban mahkumunu serbest bırakan Kabil hükümeti, esir takası sürecine yeni bir engel daha çıkardı. Daha önce çeşitli bahaneler sunarak esir takası sürecini erteleyen Kabil hükümeti, şimdi de 600 mahkumu serbest bırakmayacaklarını açıkladı.

Kabil hükümeti sözcüsü Sıddık Sıddiki söz konusu 600 mahkumun Taliban üyesi oldukları için değil, diğer suçlardan dolayı mahkum olduklarını iddia ederek, bunları serbest bırakmayacaklarını belirtti.

Kabil hükümetinin esirleri serbest bırakmayacağını açıklaması sonrası Taliban tarafından yapılan açıklamada, Kabil hükümetinin barış sürecine engel olduğu belirtildi.

Taliban, Kabil hükümetinin savaşın uzamasını istediğini ve Afganistan'da savaşın devam etmesinden faydalandığını ifade etti.

Kabil hükümetinin hamlesinin ülkede çatışmaları artırabileceği tahmin ediliyor.

Esir takası

Taliban ile ABD arasında yaklaşık 16 ay devam eden görüşmelerin ardından, 29 Şubat tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da savaşı sona erdirecek anlaşmaya imza atılmıştı.

Anlaşma kapsamında ilk olarak Taliban ve Kabil hükümeti arasında kapsamlı bir esir takasının gerçekleşmesi öngörülüyordu.

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada esirlerin serbest bırakılmasına dair şu hüküm yer alıyordu:

"Birleşik Devletler tüm ilgili taraflar ile, tüm ilgili tarafların işbirliği ve onayıyla bir güven inşa edici tedbir olarak, savaş esirlerinin ve siyasi tutsakların süratle serbest bırakılması için bir plan üzerine derhal çalışmaya başlayacağını taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensubu beş bine kadar (5000) esir ve diğer tarafın bin (1000) esiri, Afganlar-arası görüşmelerin ilk günü olan 10 Mart 2020, Hicri ay takvimine göre 15 Recep 1441, Hicri güneş takvimine göre 20 Hût 1398 tarihinde serbest bırakılacaktır. İlgili taraflar müteakip  üç ay süresince geriye kalan tüm tutsakları serbest bırakma hedefindedir. Birleşik Devletler bu hedefi tamamlamayı taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, serbest bırakılan tutsaklarının, bu anlaşmada zikredilen sorumluluklarla bağlı olacağını, böylece Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı bir tehdit teşkil etmeyeceklerini taahhüt eder."

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.