"Afganistan'da El Kaide ile yaşanan çatışmada 1 ABD askeri öldü"

"Afganistan'da El Kaide ile yaşanan çatışmada 1 ABD askeri öldü"

Geçtiğimiz günlerde Afganistan'da öldürüldüğü açıklanan ABD askerinin El Kaide mensuplarıyla girdiği çatışmada öldüğü açıklandı.

24 Kasım Cumartesi günü NATO'ya bağlı Kararlı Destek Misyonu, Afganistan'da bir ABD askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı. ABD askerinin ölümüne dair herhangi bir ayrıntı ise paylaşılmamıştı.

Afganistan'da öldürülen ABD askerinin kimliği ve öldürüldüğü çatışmaya dair bazı ayrıntılar belli oldu.

ABD ordusuna bağlı kaynakların yaptığı açıklamaya göre öldürülen asker, Özel Kuvvet birimine bağlı, 25 yaşındaki Çavuş Leandro Jasso.

Bu yıl öldürülen 9'uncu ABD askeri

Leandro Jasso'un Afganistan'ın güneybatısındaki Nimruz vilayetinde El Kaide'ye karşı düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğü ifade edildi.

ABD ordusuna dayandırılan ifadelere göre, çatışma sırasında hafif silah ateşiyle yaralanan Jasso, tedavi altındayken öldü.

Jasso resmi rakamlara göre bu yıl Afganistan'da öldürülen 9'uncu ABD askeri oldu.

Pentagon, Leandro Jasso'nun 2. Tabur, 75. Komando Alayı'na mensup olduğunu açıkladı. Söz konusu birlik ABD ordusunun özel kuvvetlerinden oluşuyor ve özel harekatlar düzenlemekten sorumlu.

Bu doğrultuda ABD askerinin özel bir harekat sırasında öldürüldüğü tahmin ediliyor, ancak bu operasyona dair paylaşılan ayrıntılı bir bilgi mevcut değil.

ABD askerinin öldürüldüğü bölgenin, Afganistan'ın güneybatısındaki Nimruz ilinin Haşrud ilçesi olduğu ifade edildi.

Haşrud ilçesinin konumu:

Bölgenin stratejik konumu

Nimruz ilinin Haşrud ilçesi, Taliban'ın yoğun etkinliğiyle anılan Ferah ve Hilmend illerini birbirine bağlayan bir noktada bulunuyor. Haşrud aynı zamanda Afganistan'ı İran'a ve buradan bölgenin işlek limanlarından Çabahar Limanı'na bağlayan yol üzerinde stratejik bir konumda.

El Kaide varlığı iddiası

Bölgede El Kaide etkinliğine dair bir söylenti ise bugüne kadar ilk kez ortaya çıkmış durumda. Daha önce hiçbir zaman Nimruz ili El Kaide varlığıyla anılmamıştı. ABD, Afganistan'ın doğu bölgelerinde El Kaide'nin varlık gösterdiğini iddia ediyordu ancak Nimruz gibi güney bölgelerde böyle bir iddia daha önce hiç ortaya atılmamıştı.

Bu iddianın gerçek olma ihtimali olsa dahi, ABD'nin bölgede El Kaide varlığına dair iddiasını doğrulayan herhangi bir bağımsız kaynak bulunmuyor.

Bu doğrultuda ABD askerinin El Kaide ile girilen bir çatışmada öldürüldüğü iddiasını doğrulamak oldukça zor. "ABD'nin ülkedeki oldukça stratejik bir noktada El Kaide varlığı söylemini yeniden gündeme taşıyarak, Afganistan'daki varlığını uzatmak istediği" iddiası da ihtimaller arasında.

Rasim Eyüboğlu

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum