Afganistan'da İngiliz güvenlik şirketine yönelik saldırıyla ilgili Taliban'dan açıklama

Afganistan'da İngiliz güvenlik şirketine yönelik saldırıyla ilgili Taliban'dan açıklama

Dün akşam saatlerinden başkent Kabil'de İngiliz güvenlik şirketini hedef alan bombalı saldırıyla ilgili Taliban bir açıklama yayınladı.

Taliban dün Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir İngiliz özel güvenlik şirketine (G4S) yönelik düzenlenen saldırıya dair ayrıntılar paylaştı 

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, dün akşam saatlerinde başlayan ve uzun bir süre devam eden saldırının detaylarını aktardı.

Zebihullah Mücahid saldırıda "yerli ve yabancı askeri yetkililerden onlarcasının öldürüldüğünü" öne sürdü.

Mücahid, İngiliz özel güvenlik şirketi G4S'in yerleşkesine yönelik saldırının dün akşam bir Taliban mensubu tarafından bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle başladığını dile getirdi.

Açıklamaya göre, bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle üssün giriş kısmı tahrip oldu ve saldırı ekibinde yer alan diğer 4 Taliban savaşçısı merkezin içerisine girdi.

Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin isimleri "Ahmed Nangarhari, Hafız Muhammed Ömer Bağlani, Hafız Said Kabuli, Mevlevi Muaviye Hilmendi ve Mevlevi Şemsullah Zabuli" olarak açıklandı.

Sözcünün açıklamalarına göre, bombalı araç saldrısı sonrası üssün içerisine giren savaşçılar, ağır ve hafif silahlar ile el yapımı patlayıcılar taşıyordu.

Yine açıklamaya göre, patlamadan sonra sağ kalanları hedef almak üzere saldırıya başlayan 4 Taliban mensubuyla güvenlik güçlerinin çatışmaları yaklaşık 10 saat sürdü.

Kabil hükümetine yakın kaynaklar da son çatışmaların sabah saatlerine kadar sürdüğünü doğruluyor.

Zebihullah Mücahid, G4S'in merkez üssüne düzenlenen saldırıda öldürülen ve yaralanan kişilerin sayısının 182 ile 237 arasında olduğunu öne sürdü. Mücahid'e göre bunların arasında yerli ve yabancı eğitmen kadrosundan üst düzey isimler de bulunuyor.

Taliban sözcüsü, saldırının Kabil'in en güvenli sayılan bölgelerinden birinde gerçekleştirildiğini, bunun da grubun kapasitesini gözler önüne serdiğini belirtti.

Mücahid, saldırının ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin Afganistan'da sivillere karşı düzenlediği saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildiğini savundu.

Açıklamada, ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin düzenlediği gece baskınları ve hava saldırılarında hedef alınan vilayetlerin isimlerine de yer verilmiş. 

Taliban sözcüsü ayrıca açıklamanın son kısmında, daha geniş kapsamlı saldırılar düzenlemeye de hazır olduklarını dile getirip, ABD ve Kabil hükümeti güçlerini sivilleri hedef almamaları konusunda tehdit ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.