Afganistan'da işkence ile suçlanan iki eski istihbarat şefi bakan yapıldı

Afganistan'da işkence ile suçlanan iki eski istihbarat şefi bakan yapıldı

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, iki eski istihbarat şefini bakanlık görevine getirdi.

Afganistan'da 18 yılına giren savaşta oldukça önemli bir aşamaya girilirken Kabil hükümetinin siyasi hamleleri çeşitleniyor.

Afganistan Devlet başkanı Eşref Gani ülkede Taliban'a karşı savaşta önemli rol oynamış iki ismi kritik iki bakanlığa getirme kararı aldı.

ABD ordusuna yakınlıkları ve Eşref Gani'nin politikalarına muhalefetleriyle bilinen iki eski istihbarat şefi bakan olarak göreve başlayacak.

Eşref Gani'nin seçtiği iki isim Esedullah Halid Savunma Bakanlığı, Emrullah Salih ise İçişleri Bakanlığı görevini yürütecek. Söz konusu iki isim bağımsız insan hakları örgütleri tarafından "insan hakları ihlalleri ve işkence" ile suçlanıyor.

Ülkede Taliban son yıllarda etkinliğini oldukça üst bir seviyeye taşımış durumda. Sahadaki saldırılarına ek olarak bir yandan da ABD ile uzlaşı görüşmeleri gerçekleştiren hareket, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini barış için şart koşuyor.

ABD'nin Afganistan'dan çekileceği söylentileri, ABD'den önemli ölçüde destek alan Kabil hükümetini de endişeye itti. Söylentiler sürerken Kabil hükümeti pozisyonunu sağlamlaştırma düşüncesinde. Bu amaçla Eşref Gani'nin daha agresif bir politika izleme ve eski istihbarat şeflerini bakanlık pozisyonuna getirerek Kabil yönetimi için daha garantili bir konum oluşturma isteğinde olduğu düşünülüyor.

Afganistan'da 20 Nisan 2019'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Eşref Gani hem Taliban'a karşı üstünlük elde etmek hem de siyasi rakiplerine karşı öne çıkmak istiyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.