"Afganistan'daki ABD askerlerinin savaş suçlarını soruşturmak hata olur"

"Afganistan'daki ABD askerlerinin savaş suçlarını soruşturmak hata olur"

ABD Başkanı Donald Trump'ın özel avukatı Jay Sekulow, ABD askerlerinin Afganistan'da savaş suçları eylemlerinin soruşturulmak istenmesinin hata olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın özel avukatı Jay Sekulow Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) ABD askerlerinin Afganistan'daki eylemlerini incelemeyi içerecek bir savaş suçları soruşturması istemekle hata yaptığını savundu.

UCM yargıçları, 12 Nisan 2019'da Savcı Fatou Bensouda'nın Afganistan savaşında 2003, 2009 ve 2014'te Amerikan askerlerinin işlediği iddia edilen muhtemel savaş suçlarıyla ilgili soruşturma talebini oy birliğiyle reddetmişti. Bensouda kararı temyize taşımıştı.

Savunmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunan avukat, Savcı Bensouda'nın doğrudan Amerika'nın çıkarlarını hedef aldığını ileri sürdü. Ayrıca Amerikan askerlerinin yargılanabilmesi için ABD başsavcılığının mahkemenin üyesi olması gerektiğini, oysa böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

"Eksiksiz bir adalet sistemine sahibiz"

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savaş suçlularını bir ülkenin yargılamak istememesi ya da bunu yapamaması durumunda devreye girdiğini de belirten avukat ABD'de eksiksiz bir adalet sistemine sahip olduklarının altını çizdi. ABD Başkanı Donald Trump ise UCM'yi kovuşturma yetkileri çok 'geniş ve sınırsız' olmakla eleştirerek kınadı.

Washington, Afganistan'daki çalışmalarına yanıt olarak UCM personeli için ABD'ye seyahat vizesini iptal etti.

2002'de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım ve saldırı suçları ile bağlantılı davalara bakıyor. Bir devlet taraf olmasa bile, iddia edilen savaş suçu UCM'ye taraf bir ülkede işlenmişse üye olmayan ülke vatandaşları da mahkemece sorgulanabiliyor.

UCM, ağırlıklı olarak ABD, Rusya ve Çin’in muhalefeti ile karşı karşıya bulunuyor.

whatsappbultenaltbanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.