ABD Afganistan'da savaşı kazandığı algısını oluşturmak için yalan söyledi

ABD Afganistan'da savaşı kazandığı algısını oluşturmak için yalan söyledi

ABD'nin 18 yıldır Afganistan'da dahil olduğu savaş hakkında yetkililerin verdiği mülakatlar ABD halkına 'kazanılamaz' savaş hakkında birçok 'gerçeği yansıtmayan' ve yanıltıcı bilgi verildiğini ortaya çıkardı.

ABD merkezli Washington Post, ABD'nin Afganistan'daki faaliyetlerine ilişkin bazı belgeler yayınladı.

Yayınlanan belgeler, ABD'nin Afganistan konusunda kamuoyuna gerçekleri aktarmadığını ve savaşı kazandığına dair bir algı oluşturmak için dezenformasyonda bulunduğunu ortaya koydu.

Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIGAR) tarafından yürütülen Lessons Learned (Öğrenilen Dersler) projesi kapsamında toplanan belgelere dair konuşan SIGAR Başkanı John Sopko, Washington Post'a verdiği röportajda, "ABD halkına düzenli olarak yalan söylenmiş" dedi.

Belgelerin ortaya koyduğu bulgulara göre, ABD'li yetkililer, başkanlar George Bush, Barack Obama ve Doanld Trump da dahil olmak üzere, ABD'nin Afganistan'daki savaşı kazandığına dair halka yalan söyledi.

2016'daki görüşmede üst düzey bir Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, "Doğru ölçüler yaratmak mümkün değildi. Eğitilen asker, şiddet düzeyi, kontrol edilen bölgeler gibi ölçüler denedik ama hiç biri durumun gerçekliğini göstermiyordu. Ölçüler savaş boyuncu hep manipüle edildi" ifadesini kullandı.

Afganistan'da karşı istihbarat görevi yapan bir asker olan Bob Crowley, "Alınan her veri en iyi resmi göstermek için değiştiriliyordu" şeklinde konuştu.

Deşifreleri yayınlanan görüşmelerde, ABD'li yetkililerin, verdikleri ifadelerin kamuoyuna açıklanmayacağını düşündükleri, ancak yaklaşık 2 yıl süren dava sonucu deşifrelerin yayınlanmasına karar verildiği ifade ediliyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.