Alevi açılımı yeniden gündemde

Alevi açılımı yeniden gündemde

Reuters'ın üst düzey AK Parti'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, parti Alevi açılımı için hazırlıklara başladı. Yetkililer cemevlerinin ibadethane statüsüne de alınabileceğini söyledi.

Türkiye'deki ekonomik krizle mücadele etmeye çalışan AK Parti, eriyen seçmen kitlesini yeniden toparlamak için yeni adımlar atmayı planlıyor.

Reuters'ta yer alan iddiaya göre, Alevi vatandaşların desteğini kazanmak isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Alevi açılımına" hazırlanıyor.

Erdoğan 58 ilde 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmanın kabinede görüşüldüğünü ve İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan azınlık vakıflarının seçim usulüyle ilgili hususu da değerlendirdiklerini söylemişti.

Erdoğan, "Hangi kökene, hangi inanca, hangi meşrebe sahip olursa olsun Türkiye'nin, 84 milyon vatandaşımızın her birinin meselesi bizim meselemizdir. Bu anlayışla milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek her adımı geçmişte attık, bugün de atmayı sürdüreceğiz" demişti.

"Cemevlerine ibadethane statüsü verilebilir"

Reuters'a konuşan  AK Parti'li üst düzey iki yetkili, cemevlerine uzun süredir talep edilen "ibadethane statüsünün" de verilebileceğini söyledi.

Üst düzey bir AK Parti'li yetkili, Erdoğan'ın açıklamalarının seçimle bağlantılı olup olmadığı konusunda ise, "Elbette azınlık hakları ve Alevi açılımlarının potansiyel olarak seçimlere iktidar açısından destek sağlaması olayın doğasında var" dedi.

Aynı yetkili, itiraz eden grupları "aşırı uç" olarak tanımlarken, "Sürece kimsenin zarar vermemesi için tüm tarafların hassas davranması gerekiyor. Bu sefer fırsat kaçırılmamalı" diye konuştu.

"Partinin üst kademesinde bu konu tartışıldı"

Bir başka üst düzey bir AK Parti'li yetkili, "Artık bu işe gerektiği gibi son noktayı koyacağız diye düşünüyorum. Partinin üst kademesinde bu konu tartışıldı. Belli bir aşamaya da geldi. Şimdi cemevleri vakıf ve dernek gibi bir statüye sahip. Şimdi ilgili bakanlıklar bir çalışma yapıyor. Kültür Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı. Buna göre neler yapılabilir bakılıyor" dedi ve ekledi:

"Zaten Alevi toplumu ile de temas edildi. Uzun süredir talep edilen ibadethane statüsü de bu kez verilebilir. Bu konuda genel bir yaklaşım da var. Ama bu konuda Alevi toplumu ve ileri gelenlerinin de olumlu katkı vermesi gerekiyor."

Aynı yetkili çalışmada maddi yüklerin en azından cemevlerinden alınması ve maaş konusu olduğunu da söyledi.

Yetkili, "Bir Alevi Cemaat Başkanlığı da kurulabilir. Bu konunun iyi sonuç verebileceği yaklaşımları da var. Bu da önemli gündem maddelerinden biri. Cumhurbaşkanı da bu konunun sonuçlandırılmasını istiyor. Sıkıntılar bugüne kadar çözülmeliydi ama olamadı" dedi.

Bu tür düzenlemelerin hep oy kaygısıyla yapılır gibi anlaşıldığını ancak öyle olmadığını vurgulayan Üst düzey bir AK Parti'li yetkili, "Oy etkisi olacaktır belki de ama zaten bu çalışma yıllar önce başlamıştı. Gezi nedeniyle sekteye uğradı. Şimdi sadece kaldığı yerden devam ediyor. Seçim için bir hazırlık gibi görmek haksızlık" dedi.

Alevi temsilcileri mesafeli yaklaşıyor

Alevi topluluğu temsilcilerinin açıklamaları ise, bu oyları kazanmanın Erdoğan için zorlu bir mücadele olacağına işaret ediyor.

Reuters'ın yer alan habere göre, Alevi temsilcileri, hükümetin bu konudaki çalışmalarını samimi bulmuyor. Onlara göre, AK Parti hükümeti aslında "kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor."

Servis şoförü ve aynı zamanda ayinin "dedesi" yani "pir"i olacak Ali Erdem'e göre Alevilerin temel bir talebi var: Cemevinin ibadethane olarak tanınması.

"Biz yıllardır kimseden bir şey talep etmedik" diyen Erdem öncelikli isteklerini şöyle tanımlıyor: İnanç yerimize kimse dokunmasın cemevi inanç yerimizdir, ibadet yerimizdir, nokta.

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Gani Kaplan ise şu anda hükümetin yapmak istedikerine ilişkin net bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

Kaplan, "Cemevlerinin kültür merkezi altında tanınmasını biz kabul etmeyiz. Kaldı ki Alevilerin sorunları iki personel ve dedelerin aldığı ücret değildir, Alevilerin temel sorunu ibadet yerlerini tanınmasıdır... Cemevi olarak tanımadığınız sürece bize gelebilecek hiçbir teklifi biz kabul etmeyiz bunu da doğru bulmayız" dedi.

Kaplan Alevilerin temel taleplerini ise, "Diyanet İşleri kaldırılsın, zorunlu din dersleri kaldırılsın, Madımak utanç müzesi olsun eşit yurttaşlık ve dergahlarımız geri verilsin." şeklinde sıraladı.

Alevi topluluğu temsilcilerinden Ali Yürümez de, "Bizi oyalamaya çalışıyorlar, samimi değiller, bundan bayağı uzaklar bunu yaşamın her alanında görüyorsunuz" dedi ve Alevi köylerine cami yapılması, din derslerinde Alevilere karşı asimilasyon politikasının sürdüğünü söyledi.

Kaynak: Independent Türkçe, Reuters

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.