Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı resmen kuruldu

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı resmen kuruldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnamede, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın kurulduğu duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" kurulduğu açıklandı.

Resmi Gazete'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" bünyesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının görev ve yetkileri genişledi.

Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığının görev ve yetkileri içerisinde "Alevi-Bektaşi kültürünün araştırılması ve cemevleriyle alakalı iş ve işlemleri yürütmek" ifadesine de yer verildi.

Haberde, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın görev ve yetkileri şöyle sıralandı:

  • "Cemevlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, cemevlerindeki hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesini koordine etmek,
  • Cemevlerinin Başkanlıkça belirlenen hizmetlerinin gördürülmesi için yerel yönetimlere veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ödenek aktarımına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
  • Alevi-Bektaşilik hakkında tüm yönleriyle, sosyal ve beşeri bilimler bütünlüğü içinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu konularda seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek. özgün bilgi üretimi için uygun ortamlar hazırlamak, yayınlar yapmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek,
  • Alevi-Bektaşilikle ilgili akademik faaliyetleri desteklemek amacıyla üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak,
  • Alevi-Bektaşiliği yurt içinde ve yurt dışında bilimsel yönüyle araştırmak, derlemek ve bu amaçla yapılan çalışmaları desteklemek,
  • Görev alanı kapsamında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların bilimsel çalışmalarını ve bu alandaki yayınlarını takip etmek, gerekli görülenleri tercüme ettirerek basılmasını ve yayımlanmasını sağlamak,
  • Alevi-Bektaşilikle ilgili eğitim ve kültür faaliyetlerini yürütmek ve desteklemek,
  • Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak."

Danışma Kurulu, başkan ve 11 üyeden oluşacak

Öte yandan Başkanlığın görev alanındaki çalışmalarını değerlendirmek ve önerilerini Başkanlığa bildirmek üzere Danışma Kurulu'nun kurulacağı açıklandı.

Danışma Kurulu'nun, başkan ve 11 üyeden oluşacağının belirtildiği Resmi Gazete haberinde, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı'nın, Danışma Kurulunun da başkanı olacağı ifade edildi.

Danışma Kurulu üyeleri, Alevi-Bektaşilik yolunda temayüz etmiş kişiler ile Başkanlığın görev alanına giren konularda araştırma ve çalışmaları bulunanlardan Cumhurbaşkanınca 3 yıllığına seçilecek. Bakan gerekli gördüğü hallerde Danışma Kuruluna başkanlık edebilecek.

Danışma Kurulu üyelerinin ve toplantıya davet edilen kişilerin ulaşım ve konaklama giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak. Danışma Kurulunun çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkan Yardımcısı, mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 30'uncu maddesi uyarınca sırasıyla strateji geliştirme başkanı ve bakanlık genel müdür yardımcısına denk olacak.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.