Aliyev ve Paşinyan AB öncülüğünde yeniden görüşecek

Aliyev ve Paşinyan AB öncülüğünde yeniden görüşecek

Azerbaycan ve Ermenistan, Avrupa Birliği'nin öncülüğünde 31 Ağustos'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelecek.

Ermenistan hükümetinin açıklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel liderliğinde yapılacak görüşmelerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, barış müzakerelerini ve Dağlık-Karabağ'da son dönemde meydana gelen çatışmaları ele alması bekleniyor.

İki lider son olarak 22 Mayıs tarihinde yine Brüksel'de görüşmüştü.

AB Konseyi Başkanı Michel, görüşmelerde bölgedeki genel durum, mayınların temizlenmesi, tutsakların serbest bırakılması ve kayıpların durumunun belirlenmesi gibi konuların gündemde olduğunu vurgulamıştı.

Michel ayrıca, iki ülkenin ulaştırma engellerinin kaldırılması ve farklı koridorların açılması konusunda da temel ilkelerde uzlaşıya varıldığı kaydedildi.

Öte yandan Dağlık-Karabağ'da 1-3 Ağustos tarihleri arasında iki taraf arasında çatışmalar yeniden patlak vermişti.

2020 yılında Dağlık-Karabağ'da yaşanan savaştan bu yana Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerilimler bitmiş değil.

Dağlık Karabağ olayları

Eylül-Kasım 2020 döneminde Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da bir çatışma patlak vermişti.

Türkiye'nin yoğun olarak destek verdiği Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın 1990'lı yıllarda işgal ettiği topraklarının ciddi bir bölümünü geri aldı.

Rusya'nın araya girmesiyle varılan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ topraklarının bir bölümü Ermenilere bırakılırken, bölgeye Rus askerleri de konuşlandırıldı.

Ateşkesin ardından çatışmalar yer yer devam ederken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında bölgede gerilim tekrar yükseldi.

Azerbaycan ordusunun, Dağlık Karabağ'ın batısındaki stratejik Buz Dağı, Göyuk Kalesi, Kırkkız Dağı, Ak Kaya Dağı, Marat Dağı, Karakız Dağı, Laçın Dağı, Sarıbaba Dağı gibi stratejik yükseklikleri kontrol altına aldığı öne sürüldü.

Öte yandan, Dağlık Karabağ doğusunda da Faruh (Parukh) köyünü kontrol altına aldığı iddia edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev son olarak Laçın şehrinde kontrolü sağladıklarını açıkladı.

Bölge genelinde tansiyonun yüksek olduğu bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.