ABD'den Azerbaycan ile Ermenistan'a ara buluculuk teklifi

ABD'den Azerbaycan ile Ermenistan'a ara buluculuk teklifi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Azerbaycan Ermenistan arasında barışı sağlamak için ABD'nin yaptığı teklifi tarihi bir fırsat olarak niteledi.

ABD, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlıkların kalıcı bir çözüme kavuşturulması konusunda ara buluculuk yapma teklifinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Blinken söz konusu görüşmelerde iki ülke arasında barışın sağlanması meselesini ele aldı.

ABD'nin arabuluculuk teklifini iki ülkenin bölgede barışı sağlaması için tarihi bir fırsat olarak adlandıran Blinken, bölgenin ulaşım ve iletişim sorunlarını çözmek için yardım teklifinde bulunduğunu söyledi.

AB öncülüğündeki görüşmeler

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, mayıs ayında Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleşen görüşmelerde, barış müzakerelerini ilerletme konusunda uzlaşıya vardığını bildirmişti.

Michel'in açıklamasında ayrıca, iki ülkenin ulaştırma engellerinin kaldırılması ve farklı koridorların açılması konusunda da temel ilkelerde uzlaşıya varıldığı kaydedilmişti.

Aliyev-Lavrov görüşmesi

Aliyev daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında üçlü çalışma grubunun yoğun çalışmalarına olumlu yaklaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan vatandaşlarının ve kargo işlemlerinin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne sorunsuz bir şekilde ulaşımın sağlanması bağlamında Ermenistan ile imzalanan Kasım 2020 Bildirgesi'nin uygulanması için somut adımlar atılmasını umduklarını aktarmıştı.

Öte yandan Aliyev "Bir barış anlaşması üzerinde çalışmalara başlama teklifimiz (Ermenistan tarafından) yanıtsız kaldı ancak her ne olursa olsun bu teklifin değerlendirileceğine inanıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.