Amazon ormanları yavaşça katlediliyor

Amazon ormanları yavaşça katlediliyor

Amazon ormanlarının yaklaşık 30 yıllık değişimi bir doğa katliamını ortaya serer nitelikte.

Dünyanın en büyük tropik yağmur ormanı Amazon günden güne yok ediliyor.

İklim değişikliğine karşı Dünya'nın en önemli koruma unsurlarından biri olan yağmur ormanlarının tahribi, küresel ısınmanın her gün kendisini daha da şiddetli hissettirmesine yol açıyor.

amazon!.gif

Amazon ormanlarının tek koruyucusu binlerce yıldır bölgede yaşayan ve artık günden güne daha da savunmasız hale gelen yerel kabileler. Bölgede illegal biçimde açılan madenlere, tarım alanlarına ve çiftliklere yönelik önleyici müdahaleler yapan kabilelere yönelik desteğin ve ayrılan yardımın azalıyor olması da, Amazonların daha kolay yok edilmesine sebep oluyor.

amazon2.gif

Bölgede korunmuş alan olarak ilan edilen bölgelerin ise tahribattan uzak olduğu uydu görüntüleriyle açığa çıkıyor. Bu doğrultuda sivil toplum kuruluşları, Amazon ormanlarında daha fazla bölgenin korunmuş alan ilan edilmesi çağrıları yapıyor.

Brezilya'da Amazonların yılda yaklaşık 7000 kilometrekaresi tahrip ediliyor. Yeni Brezilya başkanı Jair Bolsonaro'nun konuya nasıl bir yaklaşımı olacağı merak konusu. Şayet ekonomik getirileri Amazon ormanlarının korunmasının önüne koyarsa, Amazonlarda tahribatın daha da artacağı tahmin ediliyor.

Bölgede 1986'dan bugüne oluşan değişim oldukça çarpıcı.

1-071.jpg

2-043.jpg

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.