‘Amerikalı Taliban’ Mayıs ayında tahliye oluyor

‘Amerikalı Taliban’ Mayıs ayında tahliye oluyor

'Amerikalı Taliban' olarak bilinen John Walker Lindh'in Mayıs ayında tahliye edileceği ifade edildi.

2002 yılında suçlu bulunarak mahkum edilen ‘Amerikalı Taliban’ John Walker Lindh, Mayıs ayında tahliye olacak.

Cihat yanlısı savaşçı, 11 Eylül saldırıları ve Afganistan savaşının başlangıcından sadece birkaç ay sonra 2001 yılında“teröre karşı savaşın ilk mahkumu” olarak tutuklandı. ABD güçleri tarafından bir grup Taliban savaşçısı ile birlikte yakalandığında sadece 20 yaşındaydı.

Walker Lindh’ın yargılanması bir yıl içinde tamamlandı ve 20 yıl hapis cezası aldı. ABD kamuoyunda bazı kişiler onun vatan haini olduğunu ve ölüm cezasını hak ettiğini ileri sürmüştü.

Babası İrlandalı olan Walker Lindh mahkumiyetinin sona ermesinin ardından ABD’de yaşamayı muhtemel görmediği için İrlanda vatandaşlığına geçmişti. Lindh’in yargı süreci boyunda cihat yanlısı görüşlerinden taviz vermemesi nedeniyle kimi ABD makamları onu ‘tehdit’ olarak görüyor.

"Görüşlerinden vazgeçmedi"

Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin 24 Ocak 2017 tarihli dökümanında Lindh’in 2001 yılındaki görüşlerini sürdürdüğü iddiasında bulunulmuştu.:

“Mayıs 2018 itibariyle, Taliban’ı destekleme suçundan mahkum edilen ve 2019 yılı Mayıs ayında tahliye edilecek olan John Walker Lindh küresel cihadı desteklemeye ve aşırıcı metinleri yazmaya ve çevirmeye devam etmektedir”

Kaliforniya doğumlu olan John Walker Lindh, "Amerikalı Taliban" lakabıyla meşhur oldu. Lindh, yargı ve mahkumiyeti süresince inandığı düşüncelerden vazgeçmedi.

Mahkeme sürecinde konuşan Lindh, “Cihat hakkındaki inançlarım dünya genelinde Müslümanların sahip olduğundan farklı değil.” demişti.

“İrlanda’ya gidebilir”

Amerikan Fox News kanalının aktardığına göre İrlanda hükümeti Lindh’in ülkeye girişine sorun çıkaracak gibi durmuyor.

London Times’a konuşan İrlanda Adalet Bakanlığı sözcüsü, “İrlanda vatandaşları göç kontrolüne tabi değil. Bu nedenle bir kişi İrlanda vatandaşıysa ve İrlanda pasaportunu sunuyorsa ülkeye girişinde bir engel yoktur. ” dedi.

“Denemeye değer”

Lindh, Londra merkezli insan hakları kuruluşu CAGE’e yaptığı açıklamada serbest kaldıktan sonra İrlanda’ya gitmek istediğini doğrulamış ve açıklamasında şunları ifade etmişti:

“Gerçekten İrlanda hükümetinden ne beklediğimi bilmiyorum. Aslında onlar hakkında bir şey bilmiyorum. Tek makul yolun onlara olağandışı durumumu ve ABD’de yaşamamın olanaksızlığını anlatmak olduğunu düşünüyorum. Esasen vatandaşı olduğum bir ülkeden yine vatandaşı olduğum başka bir ülkeye iltica başvurusu yapmak istiyorum. Yapabilecekleri en kötü şey beni reddetmek. En azından denemeye değer diye düşünüyorum.”

Durumuna 'şükrettiğini' ifade eden Lindh, "İçinde bulunduğum durum azap veren bir çıkmaz ama dünyadaki çoğu insan daha kötü durumlarda ve idare etmenin yollarını buluyorlar, bu yüzden endişelenmiyorum." demişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.