Analiz | Eş Şebab'ın Etiyopya saldırısında hedef ne?

Analiz | Eş Şebab'ın Etiyopya saldırısında hedef ne?

Eş Şebab'ın geçtiğimiz günlerde Etiyopya kontrolündeki bölgelere saldırı başlatması sonrası çatışmalar yer yer devam ediyor.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab, geçtiğimiz günlerde Etiyopya'nın doğusundaki Ogadin bölgesinde saldırı başlattı.

İki ana kol üzerinden icra edilen saldırıda ilk olarak, Eş Şebab mensuplarının bir bölümü, Somali-Etiyopya sınır hattında, Etiyopya destekli milis grupların kontrolündeki yerleşimleri ve askeri üsleri hedef aldı.

Sınır hattı üzerindeki çok sayıda yerleşimi ve askeri üssü hedef alan eş zamanlı saldırılarda onlarca milis öldürülürken, birçok yerleşim yeri ve üs kontrol altına alındı.

Bu saldırının ardından Eş Şebab mensuplarının diğer kolu ise sınır hattından içeriye girerek, Etiyopya kontrolü altında Müslüman Somalililerin yaşadığı Ogadin bölgesinde ilerledi. Eş Şebab üyeleri yaklaşık 200 kilometre derinliğe kadar ilerlerken, Etiyopya yönetimi destekli milis grup Liyu'nun üyeleri ve liderleri hedef alındı.

Eş Şebab güçlerinin çok sayıda pikap ve motorsiklet kullanarak sınır hattını geçtiği kaydedildi.

Çatışmalara katılan Eş Şebab üyelerinin önemli bir bölümünün Ogadin asıllı Somalililerinden oluştuğu ifade ediliyor. Söz konusu saldırı Eş Şebab'ın Ogadin bölgesinde geçmişten bugüne düzenlediği en kapsamlı harekat olarak kayda geçti.

Grup 2007 yılından bu yana Etiyopya'nın kontrolündeki bölgelere yönelik hareket girişimlerinde bulunsa da Somali'deki savaşın yoğunluğu bunu mümkün kılmamış ve girişimler başarısız olmuştu.

Şebab'ın Etiyopya hamlesinin amacı ne?

Eş Şebab'ın Ogadin bölgesine yönelik hamlesinde siyasi ve askeri amaçların yanı sıra propaganda amaçlarının da bulunduğu düşünülüyor.

Bu kapsamda Eş Şebab, bir yandan bölgede savaştığı güçleri yıpratırken, diğer yandan da savaşı Etiyopya içerisine taşıma fırsatı bulabilecek. Ayrıca uzun yıllardır Etiyopya işgalinde olan ve Müslüman Somalililerin yaşadığı Ogadin'de bir etkinlik alanı inşa etmeye çalışacak. Uzun yıllardır bir çatışma bölgesi olan Ogadin'de Eş Şebab'ın kendisine bir etkinlik zemini inşa etmesinin uzun vadeli sonuçları olabileceği düşünülüyor.

Bölge analistlerinden Matt Bryden, Eş Şebab saldırısını "Etiyopya'da, muhtemelen güneydoğudaki Bale Dağları'nda aktif bir savaşçı varlığı teşkil etmek için büyük ve stratejik bir inisiyatif" olarak niteliyor.

Bölgedeki Bale Dağları Somali sınır hattına kadar uzanıyor:

Bryden'a göre Etiyopya'daki iç karışıklık ve Tigray bölgesindeki çatışmalar, Eş Şebab'ın hamlesi için büyük bir fırsat oluşturdu.

Eş Şebab tehdidinin Etiyopya destekli milislerin bastıramayacağı kadar büyük olduğuna değinen Bryden, grubun bölgede bir etkinlik sahası inşa edebileceğine değiniyor.

Eş Şebab, Kenya'nın kuzeyinde Müslüman Somalililerin yaşadığı bölgede 5 yılı aşkın süredir bir etki sahası inşa etmiş durumda. Benzer bir durumun Ogadin bölgesinde de oluşmasının Doğu Afrika'daki çatışma dinamiklerine önemli tesiri olacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum