Analiz | Gazze'de İsrail'i bekleyen gergin savaş alanı

Analiz | Gazze'de İsrail'i bekleyen gergin savaş alanı

"İsrail, kalıcı bir ateşkes için uluslararası baskının artacağı bir anda saldırı operasyonlarını yeniden başlatmaya çalışacak."

İsrail'in önünde acı verici ve muhtemelen tartışmalı bir açmaz var: Gazze savaşına ara veren İsrail ordusu, Hamas'ı yok etme hedefini tamamlamak için savaşı nasıl yeniden başlatacak?

Cuma günü 13 İsrailli kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını kutlayan üst düzey İsrailli yetkililer, İsrail'in 240 rehinenin tamamını kurtarmaya ve çoğunu elinde tutan Hamas güçlerini ezmeye çalıştığı bu dur-kalk savaşında ileride neler olacağına dair endişelerini gizleyemedi. Üst düzey bir İsrailli yetkili rehinelerin serbest bırakılmasının hemen öncesinde verdiği bir mülakatta "Buruk bir sevinç" dedi ve ekledi: "Yarın dışarı çıkamayacak olanları düşünüyorum."

İsrail, Filistinli kadınlar ve çocuk mahkumlar karşılığında rehine takasının Gazze'de tutulan yaklaşık 100 kadın ve çocuğun tamamı serbest bırakılana kadar uzatılabileceğini umuyor. Üst düzey yetkili, "İsrail şu anda 100 kadın ve çocuğun tamamının serbest bırakılmasına odaklanmış durumda" diye konuştu.

Süreci 100'den fazla erkek sivil ve askeri de kapsayacak şekilde genişletmek çok daha zor olacak. Bu da muhtemelen yakında savaşa geri dönülmesi anlamına geliyor.

Üst düzey İsrailli yetkili "Bir sonraki aşama yüksek yoğunluklu çatışma olacak, İsrail ordusu savaşın bir sonraki aşamasına geçmeye kararlı. Henüz istikrarı sağlama aşamasında değiliz." dedi.

Aynı yetkili, İsrail'in bu yeni saldırısının uluslararası eleştirilere yol açma olasılığı sorulduğunda ise şu yanıtı verdi: "Hamas'ın Gazze'yi yönetmesiyle daha fazla yaşayamayacağımız konusunda ordu ve İsrail halkı arasında çok güçlü bir kararlılık var."

Sorunun özü şu: İsrail, kalıcı bir ateşkes için uluslararası baskının artacağı bir anda saldırı operasyonlarını yeniden başlatmaya çalışacak. Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mecid El Ensari Perşembe günü Doha'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Elbette amacımız bu anlaşmanın kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasıdır" dedi.

Katar, rehinelerin serbest bırakılması görüşmelerinde İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan kilit ülke konumunda.

İsrail'in geçmiş savaşlarda da benzer ikilemlerle defalarca karşılaştığını gördüm. 1973 Arap-İsrail Savaşı'nda İsrail, Mısır Üçüncü Ordusu'nu Süveyş Kanalı'nın doğu yakasında sıkıştırmış ve ancak ABD Dışişleri Bakanı Henry A. Kissinger'ın müdahalesiyle durdurulmuştu. 1982 Beyrut kuşatmasında İsrail, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat'ın güçleriyle birlikte şehri terk etmesine izin veren bir ABD anlaşmasını kabul etmeden önce defalarca yapılan ateşkes çağrılarına direnmişti.

Hamas'a karşı dur-kalk savaşının belki de en önemli örneği 2014'teki Koruyucu Hat Operasyonu'ydu. İsrail, Hamas tünellerini yok etmek ve roket ateşini durdurmak için Gazze'yi işgal etti. İsrail 7 Temmuz'da saldırıya geçti. 26 Ağustos'ta kalıcı bir ateşkese varılmadan önce ABD ve Mısır 1 Ağustos, 10 Ağustos, 13 Ağustos ve 19 Ağustos'ta geçici ve kısa süreli ateşkeslere aracılık etti.

Bu son savaşın Filistinli sivillere getirdiği tüm yıkıma rağmen, Hamas savaşçıları yeraltında iyi bir şekilde yerleşmeye devam etti. Gazze'nin kuzeyindeki tasfiye operasyonları henüz bitmedi ve güney Gazze'dekiler de yeni başladı. İkinci bir İsrailli yetkili Hamas tünel ağının " sandığımızdan daha gelişmiş" olduğunu ve sadece kuzeyde en az 600 tünel deliğinin tespit edilip kapatıldığını söyledi.

Savaşın bir sonraki aşaması muhtemelen Han Yunus'a ve Hamas'ın güney Gazze'deki diğer kalelerine yönelik ağır saldırılardan oluşacak. Ancak İsrailli yetkililer bu aşamada Filistinli sivillerin acılarını dindirmek için daha fazla uluslararası insani yardım sağlanacağını ve savaşın ilk altı haftasında küresel protestolara neden olan korkunç görüntülerin azalacağını umuyor.

Hamas hiç kuşkusuz bu arayı dinlenmek ve yeniden toparlanmak için kullanacak, İsrail ordusu da öyle. İsrailli bir yetkili, "Duraklama, savaşçılarımızın savaşın bir sonraki aşaması için daha iyi hazırlanmasına olanak tanıyacak" dedi.

Duraklamadan sonra İsrail'in ordunun kuvvet seviyesi konusunda bazı zor kararlar alması gerekecek. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından İsrail tahminen 300.000 yedek askerini göreve çağırdı ki bu daha önce görülmemiş bir rakamdı ve İsrail ekonomisini genç yeteneklerden yoksun bıraktı.

Dolayısıyla ihtiyaç duyulmayan bazı yedek askerler sivil işlerine geri gönderilebilir.

Ancak İsrailli yetkili Hamas'ın yok edilmesinin öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı. Yetkili, "Ekonomik açıdan bakıldığında savaşı kazanmamız gerektiğine dair bir anlayış var" dedi ve ekledi: "Savaşın maliyeti, insanların güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için kısa vadelidir.

Siyasi-askeri alanda en zor manevralardan biri, çatışmayı durdurmak için bir enformasyon barajına karşı güçleri ileriye taşımaktır. İsrail, önümüzdeki günlerde rehinelerin serbest bırakılmasının yarattığı sevincin ardından, Hamas'a karşı başlattığı işi yeni bir uluslararası öfkeyi tetiklemeden nasıl bitireceği gibi zorlu bir sınavla karşı karşıya kalacak.


Washington Post için David Ignatius tarafından kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için Türkçeleştirildi. İçerikte yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.