Analiz | İsrail Gazze'de ateşkes teklifini kabul edecek mi?

Analiz | İsrail Gazze'de ateşkes teklifini kabul edecek mi?

İsrail'in ABD tarafından Gazze'de ateşkes için sunulan teklifi kabul edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından Gazze'de ateşkes sağlanması için sunulan teklif halen gündemde.

Biden'ın teklifine İsrail yönetiminin vereceği yanıt bekleniyor.

Geçtiğimiz gün, İsrail'in teklife olumlu yanıt vereceğine yönelik iddialar ortaya atılmıştı.

Ancak İsrail bu konuda resmi bir açıklamada bulunmadı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun teklifin mevcut halini kabul etmeye yanaşmadığı da iddialar arasında.

Financial Times'ın son haberine göre Netanyahu, savaşı sona erdirmeyi hedefleyen ABD destekli plandan uzak duruyor. Ancak Netanyahu bir yandan Beyaz Saray'ı yanında tutarken diğer taraftan koalisyon içerisindeki aşırı sağcı partileri de küstürmemeye çalışıyor.

Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir gibi isimler savaşı bitiren bir anlaşma yapılması halinde mevcut hükümeti dağıtma tehdidinde bulunuyordu.

İsrail savaş kabinesinde dün akşam saatlerinde ateşkes teklifi konusunda görüşmeler yapıldı. Netanyahu'ya yakın yetkililer Gazze'deki çatışmaları kalıcı olarak durduracak herhangi bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini belirtti.

Netanyahu'nun baş dış politika danışmanı Ophir Falk, İsrail'in Biden'ın teklifini kabul ettiğini belirtse de bunun ana hatlarıyla "iyi bir anlaşma olmadığını" vurgulamış, "üzerinde çalışılması gereken pek çok ayrıntı var" demişti.

İsrailli kaynaklar ise Netanyahu'nun iki kademeli bir yaklaşım benimseyerek hem Biden'ı hem de kabinesini memnun etmek istediğini vurguluyor. Buna göre Netanyahu teklifi kabul edecek ancak tam anlamıyla uygulamayacak. Böylece hem Biden'ı hem de aşırı sağcı bakanları kendi yanında tutacak.

Kann 11 muhabiri Michael Shemesh'e göre Netanyahu, ortakları Ben-Gvir ve Smotrich'e "savaşı durdurmanın ihtimal dahilinde olmadığını" söyledi. Netanyahu ayrıca bu ikiliye "anlaşmanın gerçekleşme ihtimalinin son derece düşük olduğunu" ve "Biden'ın teklifini çarpıttığını" da belirtti.

İsrail Kanal 14'te Moti Kastel imzasıyla yayınlanan haberde ise Netanyahu anlaşmayı kabul etmeyi ve ardından Ben-Gvir ve Smotrich'e anlaşmanın ikinci aşamaya geçmeyeceği konusunda güvence vermeyi planlıyor. Netanyahu, anlaşma hayata geçtikten bir süre sonra "Hamas'ın ihlalleri nedeniyle anlaşmanın devam etmeyeceğini" söyleyerek savaşa devam edecek.

İsrailli araştırmacı Shaiel Ben-Ephraim, Netanyahu'nun düşüncesinin Gazze'de tutulan 33 rehineyi geri almak olduğunu ifade etti. Böylece Netanyahu, ateşkes anlaşmasından yana olduğunu göstererek uluslararası toplumla ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile ilişkilerini düzeltmek istiyor. Ama aynı zamanda Ben-Gvir ve Smotrich'i de koalisyonda tutması ve ikna etmesi gerekiyor.

Bunun ardından Netanyahu, ikinci aşamaya geçmeden önce anlaşmayı baltalayacak ve savaş yeniden başlayacak.

Netanyahu'nun ofisinden geçtiğimiz gün yapılan açıklamada İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma hedefinde olduğu vurgulanmıştı.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.