Anlaşma sağlanamayan Brexit'te çatlaklar derinleşiyor

Anlaşma sağlanamayan Brexit'te çatlaklar derinleşiyor

Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Başbakan Theresa May'in sunduğu Chequers Planı'nı eleştirirken Johnson'ın büyük tezahüratla karşılanması May'in koltuğunun sallandığı yorumlarını güçlendirdi.

İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılma süreci (Brexit) müzakerelerinde son dönemece girilirken taraflar açıklamalarını sertleştirdi.

Strazburg'daki Avrupa Parlamentosunda yapılan özel oturumda konuşan AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, İngiltere'ye yüklendi.

Timmermans, "Eğer biri evden ayrılmak istiyorum ama anahtarlar bende kalsın, ben istediğim zaman geri dönerim ve evden istediğim şeyi alırım derse, bu olmaz" diye konuştu.

AB ülkelerinde çalışmak için vize

İngiltere Başbakanı Theresa May ise katıldığı bir radyo programında, ülkenin Brexit sonrasındaki göçmenlik politikalarına açıklık getirdi.

AB vatandaşlarına Brexit sonrasında ülkede yaşam ve iş önceliği verilmeyeceğini belirten May, özellikle AB'den gelen az kalifiye göçmen sayısının azalacağına dikkat çekti.

May, bu kısıtlamanın karşılığında İngiliz vatandaşlarının da AB ülkelerini ziyaret etmek ve bu ülkelerde çalışmak için bir çeşit vizeye tabi olabileceğini vurguladı.

"Chequers'ı çöpe at"

Brexit tartışmaları İngiltere siyasetinde de gerginliği tırmandırıyor.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin yıllık parti konferansı sırasında bir konuşma yapan Brexit yanlısı eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Başbakan Theresa May'e ve May'in sunduğu Chequers Planı'na yüklendi.

Johnson'ın konuşmasının partililer tarafından büyük tezahüratla karşılanması May'in koltuğunun sallandığı yorumlarını güçlendirdi. "Chequers'ı çöpe at" kampanyası da Muhafazakar Parti'nin konferansına damgasını vurdu.

Chequers Planı

Chequers Planı olarak bilinen belge, iki taraf arasında gelecekteki ilişkiler konusunda İngiltere'nin duruşunu tanımlıyor.

Plan, Birleşik Krallık ile AB arasındaki ekonomi ve güvenlik alanındaki ortaklık, havacılık ve nükleer güç gibi konularda geleceğe yönelik iş birliği ile iki taraf arasında yapılmak istenen anlaşmanın çerçevesini kapsıyor.

Buna göre, malların serbest dolaşımının kolaylaştırılmış bir gümrük düzenlemesi sayesinde, İrlanda ile bir sınır oluşmadan organize edilmesi öngörülüyor. Ancak plan hem İngiltere'de hem de AB tarafında ağır şekilde eleştiriliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.