Arakanlı Müslümanlara şiddeti savunan Nobel barış ödüllü lidere destek

Arakanlı Müslümanlara şiddeti savunan Nobel barış ödüllü lidere destek

Uluslararası Adalet Divanı'nda ülkesini savunmaya hazırlanan Myanmarlı lider Aung San Suu Kyi için destek gösterisi düzenlendi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda ülkesini savunmaya hazırlanan Myanmarlı lider Aung San Suu Kyi için Yangon kentinde destek gösterisi düzenlendi.

Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddet olayları, Nobel barış ödüllü liderin uluslararası itibarını zedelese de ülkesinde ona sahip çıkmak isteyenler üçüncü kez meydanları doldurdu.

İnternette başlatılan kampanyada, sosyal medya kullanıcıları profillerinde Aung San Suu Kyi'nin fotoğraflarını paylaşırken, sokaklara inen yüzlerce Suu Kyi yanlısı liderlerinin arkasında olduklarını gösterdi. Benzer kampanyalar Arakanlı Müslümanlarla Budistler arasındaki gerilimin had safhaya çıktığı 2017 yılında da görülmüştü.

Gösteriyi düzenleyen organizatörlerden Aung Thu, "Eğer liderimiz 'limon tatlıdır' diyorsa biz de tatlı demeliyiz" cümlesiyle Suu Kyi'ye ne kadar bağlı olduklarını ifade etti.

BM: Müslüman azınlığı yapılanlar 'etnik temizlik'

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda, çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

25 Ağustos 2017'de ise sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor. O günden bu yana Myanmar'dan komşu ülke Bangladeş'e sığınan Arakanlıların sayısı 730 bini aştı.

Gambiya'nın, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım ve tecavüz suçlarının soruşturulması için açtığı davanın ilk duruşması Hollanda'nın Lahey kentinde, 10 Aralık'ta görülecek. Myanmar hükümeti, Devlet Danışmanı Suu Kyi'nin ilk duruşmada hazır bulunarak, ülkesinin çıkarlarını bizzat savunacağını duyurdu.

Arakanlı Müslümanlara uygulanan politikalar, yaklaşık yarım asır ülkeyi yöneten cunta ile 2015'teki seçimlerde zaferini ilan eden sivil hükümeti birleştiren ortak konu olarak nitelendiriliyor.

Askeri yönetim döneminde 15 yıl ev hapsinde tutulan demokrasi aktivisti Aung San Suu Kyi, iktidara geçtikten sonra Müslüman azınlığa yapılanlara müdahale etmeyerek sessiz kalmıştı. Bir dönem barış ödülünün iptali de gündeme gelen Myanmarlı lider uluslararası eleştiri toplamaya devam ediyor.

Öte yandan, Şan, Kaçin ve Karen toplumları da sınırlar bölgelerde Myanmar ordusunun insan haklarını ihlal ettiğini savunuyor. Üç topluluğun temsilcileri ortak bir bildiri ile Uluslararası Adalet Divanı'nda başlatılan soruşturmayı desteklediklerini açıkladı.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.