Arap ülkelerinin 'Esed rejimiyle normalleşme' toplantısından ne çıktı?

Arap ülkelerinin 'Esed rejimiyle normalleşme' toplantısından ne çıktı?

Arap ülkeleri, normalleşmeye doğru giden süreçte Esed rejimiyle yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturacak adımları atmaya çalışıyor.

(Fotoğraf: Twitter / Ürdün Dışişleri Bakanlığı)

Ürdün'ün rejimle normalleşme girişimleri kapsamında pazartesi günü ev sahipliği yaptığı bir toplantıya Esed rejimi, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır'dan yetkililer katıldı.

"Rejim uyuşturucu kaçakçılığına son vermeyi kabul etti"

Esed rejimi, Ürdün ve Irak sınırlarında uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerini durdurmayı ve uyuşturucuları kimin üretip kimin dağıttığını tespit etmeyi kabul etti.

Toplantının ardından yapılan açıklamada Esed rejiminin, Irak ve Ürdün sınırlarında uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine son vermek için gerekli adımları atmayı ve uyuşturucuları üreten ve bu ülkelere sokan kişileri tespit etmeyi kabul ettiği bildirildi.

Ürdün ev sahipliğindeki toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Esed rejiminin Irak ve Ürdün ile birlikte bir ay içinde Suriye'de uyuşturucu üreten ve kaçakçılığını yapan kişi ve kurumları belirlemek üzere iki ortak siyasi/güvenlik çalışma grubu kurulması kararı alındığı belirtildi.

Esed rejimi, Arap ülkeleri ve Batılı ülkeler tarafından captagon uyuşturucu hapı üretmek ve uyuşturucuları dünya ülkelerine yasa dışı yollarla sokmakla suçlanıyordu.

"Suriyelilerin geri dönüşü"

Ürdün'ün ev sahipliği yaptığı toplantıda, Esed rejimiyle normalleşme sürecinin yanı sıra Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönüşü de ele alındı.

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü ve güvenli bir biçimde geri dönüşünün en yüksek öncelikli konulardan biri olduğu belirtilen toplantıda bu hususta acilen adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

Normalleşme

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, çatışmanın sona erdirilmesi için müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

Safadi ayrıca Esed rejiminin Arap Birliği'ne geri dönüşüne ilişkin kararın bizzat birlik tarafından alınacağını ifade etti.

Esed rejiminin uyuşturucu ticareti

Washington merkezli araştırma kuruluşu New Lines Enstitüsü, Esed rejiminin ve rejim bağlantılı milislerin ABD yaptırımları karşısında gelir elde etmek amacıyla uyuşturucu üretiminde bulunduğu, ürettiği kaptagon uyuşturucu haplarını Orta Doğu ve Avrupa üzerinden dünya geneline pazarladığını duyurmuştu.

Enstitü, Esed rejiminin dünya geneline captagon hapı sağlayarak uyuşturucu kaçakçılığı üzerinden yalnızca 2021'de 5,7 milyar dolar gelir elde ettiğini aktarmıştı

Beşar Esed'ın kardeşi Mahir Esed'ın kaptagon kaçakçılığında baş fail olduğu belirtilen enstitünün araştırmasında, Mahir Esed'in kontrolündeki Dördüncü Ordu Tümeninin Lazkiye'nin kuzeyinden dünya geneline sevkiyat gerçekleştirdiği kaydedilmişti.

Tümenin ayrıca her sevkiyattan 300 bin dolar kazanım sağladığı ifade edilmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum