Avrupa Birliği: Ayasofya'nın cami olması üzücü

Avrupa Birliği: Ayasofya'nın cami olması üzücü

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ayasofya kararını üzücü bulduklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Danıştay'ın Ayasofya'ya müze statüsü kazandıran 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve idarenin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesini "üzücü" bulduklarını dile getirdi.

Ayasofya'nın güçlü bir sembolik, tarihsel ve evrensel değere sahip olduğunu vurgulayan Borrell, "Türkiye, köklü bir kültürel koruma geleneğinin yanı sıra, bilinen bir entelektüel ve kültürel açıklık geleneğini geliştirdi. Ayasofya'ya müze statüsü kazandıran Bakanlar Kurulu kararını Danıştay'ın iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anıtı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yönetimine verme kararı üzücü. Medeniyetler İttifakı'nın kurucu bir üyesi olan Türkiye, dinler ve kültürler arası diyaloğu teşvik etmek ve hoşgörü ile birlikte yaşama güçlendirmeyi vaat etti" ifadelerini kullandı.

Yunanistan ve Rusya'dan tepki

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması kararı sonrası ilk tepkiler Rusya ve Yunanistan'dan geldi. Yunanistan Kültür Bakanlığı bir açıklama yaparak "Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon" ifadelerini kullandı.

Rus Ortodoks Kilisesi ise, "Ayasofya müzesinin camiye dönüştürülmesi kararından üzüntü duyduk. Karar büyük ayrışmalara yol açabilir" dedi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.