Avrupa Parlamentosu'ndan 'Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması' raporuna onay

Avrupa Parlamentosu'ndan 'Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması' raporuna onay

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu 109'a karşı 370 oyla kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Holandalı rapörtör Kati Piri'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporunu 109'a karşı 370 oyla kabul etti.

Oylamada 143 üye de çekimser oy kullandı.

Raporda, üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısına gerekçe olarak Türkiye'deki ağır insan hakları ihlalleri gösterilmişti.

AB'ye ise "Türkiye'nin demokratlarıyla dayanışma içinde olduğunu göstermesi" çağrısı da yapılmıştı.

AP, AB'nin yasama organı ancak aldığı kararlar tavsiye niteliği taşıyor, bağlayıcılığı bulunmuyor. AP'nin aksine, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu ile birçok birlik üyesi ülke, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasına sıcak bakmıyor.

Aşırı sağcı grubun, "Türkiye ile üyelik müzakerelerinin tamamen sona erdirilmesi" yönündeki önerisi ise sosyalistlerin ve liberal demokratların oylarıyla reddedildi.

Türkiye'deki durumun gelecekte iyileşeceğini umut ettiklerini söyleyen sosyalistler ve liberal demokratlar bu öneriye, Ankara'nın adaylık statüsünü tamamen kaybetmesine yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktı.

AP'de çoğunluk, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarını desteklemeye devam edilmesi ve Türkiye halkı ile iletişim kanallarının açık tutulması görüşünü benimsedi. Parlamanterler, Türkiye'de sivil toplumu, gazetecileri ve insan hakları savunucularını desteklemek için doğrudan fon oluşturulması çağrısında da bulundu.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri: Karar, Türkiye'deki ihlallere yanıt

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Ankara ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını, "Türkiye'de son dönemde hukuk devleti ve insan hakları konularındaki ihlallere yanıt" olarak değerlendirdi.

Kati Piri, "Ciddi insan hakları ihlallerine, hukukun üstünlüğü ilkesinin içinin boşaltılmasına ve Türkiye'nin cezaevinde en fazla sayıda gazeteciye sahip olduğu gerçeğine ek olarak, yakın zamanda gerçekleştirilen anayasa değişikliği de Erdoğan'ın otoriterliğini pekiştirdi" dedi.

Piri, Osman Kavala'nın 17 ay hiçbir suçlama olmadan gözaltında tutulduğunu söyleyerek bunu, Türkiye'de yargı bağımsızlığı konusunda gelinen noktaya ilişkin "acı bir örnek" olarak değerlendirdi.

AP Türkiye Raportörü, "Kavala'ya karşı tek kanıt, Gezi protestolarına plastik katlanır masa, meyve suyu ve süt gönderme teklifi. Bu, hükümeti yıkma anlamına gelmediği gibi protestoların arkasında olduğu anlamına da gelmez" diye konuştu.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.