OECD'den Türkiye'ye 'rüşvetle mücadele' mühleti

OECD'den Türkiye'ye 'rüşvetle mücadele' mühleti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'ye Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ndeki sorumlulukları yerine getirmede başarısız olduğunu ve Ekim ayına kadar mühlet verdiğini açıkladı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’nin Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ndeki sorumlulukları yerine getirme konusunda başarısız olduğu uyarısında bulundu.

OECD, özellikle yabancı kamu görevlilerine rüşvetin engellenmesi konusunda etkili tedbirler almak ve yasaları güçlendirmek için Türkiye’ye ekim ayına kadar mühlet verdi.

OECD Çalışma Grubu, aksi takdirde Türkiye’ye 2020 yılında üst seviyede bir heyeti inceleme yapmak üzere gönderileceği uyarısında bulundu.

OECD tarafından yapılan yazılı açıklamada, yabancı kamu görevlilerine yönelik rüşvetle mücadelede, yasalarında gerekli değişikliği yapması için uzun zamandır yapılan tavsiyelere uymadığı için Türkiye’ye yönelik bu kararın alındığı bildirildi.

Özellikle kamu iktisadi teşekkülleriyle ilgili yasal boşluklar olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye’de kamu iktisadi kuruluşları ve devletin kontrolündeki işletmelere rüşvetle ilgili kurumsal yükümlülük getirilmediği kaydedildi. Ayrıca, tüzel kişilere yönelik yaptırımların yeterince etkili, orantılı ve caydırıcı olmadığı uyarısı yapıldı.

Sözleşme yürürlüğe girdiğinden bu yana hüküm giyen yok

Türkiye’nin jeopolitik önemi ve ekonomik potansiyeli göz önüne alındığında, yabancılara yönelik rüşvetle ilgili yasal düzenlemelerin oldukça yetersiz olduğunun görüldüğü ifade edilen açıklamada, sözleşmenin yürürlüğe girdiği son 16 yılda bir kişinin bile bu suçtan hüküm giymediği hatırlatıldı.

Açıklamada, Çalışma Grubu’nun yabancılara rüşvetle ilgili soruşturmaların ulusal ekonomik çıkarlar kaygısı gibi gerekçelerden etkilenmesinin endişe verici olduğu uyarısı yapıldı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.