Avrupa'da doğal gaz krizi: 'Önümüzdeki kış mevsimleri korkunç geçebilir'

Avrupa'da doğal gaz krizi: 'Önümüzdeki kış mevsimleri korkunç geçebilir'

Belçika Enerji Bakanı, Avrupa Birliği'nin doğal gaz fiyatlarını kontrol altına almaması halinde "önümüzdeki 5 ila 10 kışın korkunç geçeceğini" söyledi.

Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa çapında sorunun kaynağına inmeli ve gaz fiyatlarını dondurmak için çalışmalıyız. Böylelikle enerji faturalarında 770 euroluk bir azalma sağlayabiliriz." ifadelerini kullandı. 

AB genelinde doğal gaz üzerinde bir fiyat sınırlaması çağrısında bulunan Van der Straeten, "Konuşma zamanı bitti artık karar verme zamanı." dedi. Van der Straeten fiyat sınırlamasının bir aile için yıllık enerji faturasını 770 euro kadar azaltabileceğini öne sürdü. 

Avrupa enerji piyasasının başarısızlığa uğradığını ve acil reformlara ihtiyaç duyduğunu belirten Enerji Bakanı, "Artık çoğu aile ve şirket için kabul edilebilir bir durumda değil. Reform yaparak, aşırı kârlılıkla mücadele ediyoruz." dedi. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş sonrası enerji fiyatları hızla artarken AB ülkelerinde enerji fiyatlarını dondurma fikrine destek de büyüdü. 

AB hükümetleri, halkın enerji ihtiyacını karşılamakta zorlanması üzerine harekete geçti. Yaşam maliyeti kriziyle başa çıkmak için enerji şirketlerinin kârlarının vergilendirilmesi, hane halklarına mali yardım sağlanması ve toplu taşımanın sübvanse edilmesi gibi önlemlere başvuruldu. 

Büyük petrol ve gaz şirketleri, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle bu yıl rekor düzeyde kâr elde etti.

Belçika'da doğal gaz ve elektrik fiyatları Avrupa Birliği ortalamasının altında. AB'de fiyatların en yüksek olduğu ülkeler Bulgaristan, Hollanda ve Yunanistan.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.