Avustralya'nın Afganistan'daki sivil katliamını ifşa eden avukata 5 yıl 8 ay hapis cezası

Avustralya'nın Afganistan'daki sivil katliamını ifşa eden avukata 5 yıl 8 ay hapis cezası

Avustralyalı eski askeri avukat David McBride, Afganistan'a dair savaş sırlarını sızdırdığı gerekçesiyle 5 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.

Avustralyalı eski askeri avukat David McBride, ülkesinin Afganistan'da işlediği savaş suçları konusundaki gizli askeri belgeleri gazetecilerle paylaştığı için 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

McBride iki yıl üç ay boyunca şartlı tahliye edilemeyecek.

McBride, hırsızlık ve gizli olarak sınıflandırılmış belgeleri basın mensuplarıyla paylaşmak da dahil olmak üzere üç suçlamayı kabul etti.

ACT Yüksek Mahkemesi Yargıcı David Mossop, McBride'ın yasaları çiğnediğine inanmadığı yönündeki savunmasını reddetti ve suçların, kendisine belgelere erişim sağlayan yüksek güvenlik derecesi nedeniyle ağırlaştığına karar verdi.

McBride tarafından yayınlanan materyaller, Avustralyalı askerlerin yasadışı cinayetlere karıştığı iddialarını ortaya çıkaran ABC'nin The Afghan Files haberinde kullanılmıştı.

Duruşmada avukatları, McBride'ın eylemlerinin onurlu olduğunu ve Avustralya ordusu içerinde suiistimaller gerçekleştirildiğine inandığını savundu. Avukatlar kararın temyize götürüleceğini açıkladı.

Cezanın ardından bağımsız milletvekili Andrew Wilkie hükümeti eleştirdi. Wilkie, Afganistan'da işlenen savaş suçları konusunda hapse girecek ilk kişinin bu suçları ortaya çıkaran kişi olduğunu vurguladı:

"Afganistan muhbiri David McBride en az iki yıl hapis yatacak çünkü hükümetin istediği buydu. Hükümet David McBride'ı sorun yarattığı için cezalandırmak istedi, hükümet David McBride'ı cezalandırarak diğer içeridekilere içeride kalmaları ve sessiz kalmaları yönünde bir sinyal göndermek istedi."

Avustralya'nın Afganistan'daki savaş suçları

Avustralya, Afganistan'daki savaşta yer alan askerlerinin çok sayıda sivili katlettiğine dair bilgileri resmen kabul etmişti.

Avustralya Genelkurmay Başkanı General Angus John Campbell tarafından 18 Kasım'da yapılan açıklamaya göre, 2005-2016 yılları arasında Avustralya askerleri Afganistan'da en az 39 sivili katletti.

23 ayrı olayda, muvazzaf ve emekli Avustralya askerlerinden 19 kişinin 39 sivili öldürdüğünü belirten Campbell, bunun "kabul edilemez olduğunu" dile getirdi. Askerlerin sivilleri kasıtlı olarak öldürdüğü ifade edildi.

Campbell, söz konusu askerlere yönelik soruşturma başlatılacağını belirtti.

Avustralya ordusunun Afganistan'daki savaş suçları

Afganistan'da ABD öncülüğündeki askeri işgalin en önemli parçalarından birini teşkil eden Avustralya ordusunun sicili kabarık.

Resmi makamlar, Avustralya ordusunun 2005-2016 yılları arasında savaş kurallarını ihlal ettiği toplam 55 ayrı olayı soruşturuyor.

Avustralya ordusunun, 2012 yılının Mayıs ayında, Afganistan'ın güney kesimindeki Uruzgan ilinin bir köyünde sivilleri katlettiği anlara dair görüntüler de bu yılın Mart ayında ortaya çıkmıştı.

Öte yandan ülkedeki Avustralya askerleri 2007 yılının Ağustos ayında Nazi bayrağı açmış, 2018 yılı Haziran ayında ortaya çıkan skandal infiale sebep olmuştu.

Avustralya'nın Afganistan'daki kayıpları

Avustralya, Afganistan'da ABD öncülüğündeki koalisyon içerisinde bulunan ülkeler arasında en çok kayıp veren 10 ülkeden biri.

Ülkedeki çatışmalar ve saldırılarda resmi rakamlara göre toplam 41 Avustralya askeri ölürken, 261 asker ise yaralandı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.