"BAE, Türkiye'nin aradığı Muhammed Dahlan'ın faaliyetlerini dondurdu"

"BAE, Türkiye'nin aradığı Muhammed Dahlan'ın faaliyetlerini dondurdu"

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 'Ortadoğu'nun en büyük etki ajanı' olarak tanınan Filistinli Muhammed Dahlan'ın tüm faaliyetlerini dondurduğu ve ev hapsine aldığı iddia ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 'Ortadoğu'nun en büyük etki ajanı' olarak tanınan ve BAE'ye çalıştığı bilinen Muhammed Dahlan'ın tüm faaliyetlerini dondurduğu iddia ediliyor. Bazı iddialara göre ise Dahlan Emirlik yönetimince ev hapsinde tutuluyor.

Muhammed Dahlan kimdir?

1961'te Gazze Şeridi'nde Han Yunus Mülteci Kampında doğan Muhammed Dahlan 1980'li yıllarda Yaser Arafat liderliğindeki El Fetih adına Gazze'de örgütlenmeye liderlik etmişti.

Yaser Arafat ve İsrail'in anlaşması üzerine 1994'te kurulan Filistin Özerk Yönetiminin Gazze kolunun liderliğine getirilen Dahlan'ın 1990'lı yıllarda Gazze Şeridi'nde Hamaslı tutuklulara ağır işkenceler yaptığı, büyük çapta yolsuzluklar gerçekleştirdiği ve İsrail İstihbaratıyla işbirliği yaptığı ortaya çıkmıştı.

Bu nedenlerle 2002'de Gazze Şeridi yönetiminden ayrılmak zorunda kalan Dahlan 2 yıl sonra 2004'te Arafat'ı zehirleyip öldürmekle suçlanmış, ilerleyen yıllarda El Fetih ile de ters düşmüş ve BAE'nin himayesinde kendi hareketini kurmuştu.

dahlan-855219828.jpg

BAE yönetimine olan yakınlığı nedeniyle Dahlan 'BAE'nin truva atı' olarak nitelendirilmekteydi. Bu ülkeyi faaliyetleri için üs edinen Dahlan seküler bir Ortadoğu kurma niyetini pek gizlemiyor.

Dahlan ve 15 Temmuz detayı

Dahlan'ın Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimine de karıştığı hakkında öne sürülen iddialar arasında. Bu nedenle Dahlan Türkiye'nin "terörden arananlar" kırmızı listesindedir.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Muhammed Dahlan'ın arası neden bozuldu?

BAE'de üslenen ve bu devletle ortak politikalar geliştirdiği gözlemlenen Muhammed Dahlan'ın son dönemde Emirliğin gözünden düştüğü belirtilmekteydi. Dahlan'ın giriştiği projelerde başarısız olması ve başka devletlerle BAE'den gizli olarak temaslara geçtiği iddialarının BAE'nin tepkisine neden olduğu tahmin edilmekteydi. 

Dahlan geçtiğimiz günlerde Mısır'a yerleşmeye çalışmış ancak Mısır yönetimi Dahlan'ın bu talebini reddetmişti. Dahlan'ın Mısır'a yerleşme isteği başta Mısır'ın Gazze Şeridi'ne komşu olmasıyla açıklansa da sonrasında bu talebin arkasında yatan asıl nedenin Birleşik Arap Emirlikleri'nin kendisini tutuklayabileceği korkusu olduğu belirtilmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.