Mısır'dan BAE'nin 'truva atı' Muhammed Dahlan'a red

Mısır'dan BAE'nin 'truva atı' Muhammed Dahlan'a red

Filistin siyasetine yeniden müdahil olmaya çalışan Muhammed Dahlan'ın bu ülkeye komşu Mısır'a taşınma isteği Kahire yönetimince reddedildi.

El Kuds el Arabi Gazetesi'nin haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yakınlığıyla bilinen Filistinli siyasetçi Muhammed Dahlan liderliğindeki "Reform Akımı" merkezini BAE'den Mısır'a taşımak istedi.

Fakat Kahire yönetimi Dahlan'ın bu talebini reddetti. Gazetenin haberine göre Dahlan ve hareketi hiç beklemediği bu red cevabı karşısında şok oldu.

Muhammed Dahlan'a yakın kaynaklar Dahlan'ın Filistin siyasetine dönüşü ve sürekli ertelenen gelecekteki Filistin seçimlerine katılmayı hedeflediğini bildiriyorlar. Dahlan'ın bu nedenle Filistin'e daha yakın olan Mısır'a taşınmayı istediği belirtiliyor.

Dahlan'ın Mısır üzerinden doğum yeri ve baş düşmanı olan Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi'ne siyasi sızma faaliyetleri planladığı iddia ediliyor.

Fakat Mısır'ın Hamas'ın ötesinde El Fetih'le de düşmanca ilişkileri olan Dahlan'ı destekler ve himaye eder bir pozisyonda olmayı riskli bulduğu için taşınma talebini reddettiği belirtiliyor.

Dahlan'ın Mısır'a taşınamamasının Filistin üzerindeki planlarını büyük ölçüde geçersiz kılacağı tahmin ediliyor.

Muhammed Dahlan kimdir?

1961'te Gazze Şeridi'nde Han Yunus Mülteci Kampında doğan Muhammed Dahlan 1980'li yıllarda Yaser Arafat liderliğindeki El Fetih adına Gazze'de örgütlenmeye liderlik etmişti.

Yaser Arafat ve İsrail'in anlaşması üzerine 1994'te kurulan Filistin Özerk Yönetiminin Gazze kolunun liderliğine getirilen Dahlan'ın 1990'lı yıllarda Gazze Şeridi'nde Hamaslı tutuklulara ağır işkenceler yaptığı, büyük çapta yolsuzluklar gerçekleştirdiği ve İsrail İstihbaratıyla işbirliği yaptığı ortaya çıkmıştı.

Bu nedenlerle 2002'de Gazze Şeridi yönetiminden ayrılmak zorunda kalan Dahlan 2 yıl sonra 2004'te Arafat'ı zehirleyip öldürmekle suçlanmış, ilerleyen yıllarda El Fetih ile de ters düşmüş ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin himayesinde kendi hareketini kurmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri yönetimine olan yakınlığı nedeniyle Dahlan 'BAE'nin truva atı' olarak nitelendirilmekte.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.