Bahreyn Kralı: İsrail ile normalleşmenin yolu bağımsız bir Filistin devletinden geçiyor

Bahreyn Kralı: İsrail ile normalleşmenin yolu bağımsız bir Filistin devletinden geçiyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Bahreyn'in başkent Manama'da bir araya geldi.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu başkent Manama’da kabul etti.

Kral Hamad bin İsa, söz konusu görüşmede Bahreyn’in İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi karşılığında bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayan Arap Barış Girişimi’ne bağlılığını teyit etti.

Bahreyn’in pozisyonu, yakın zamanda İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi zımnen reddediyor.

AFP’ye göre Kral Hamad, Pompeo ile görüşmesinde ABD’nin bölgede barışı tesis etme ve İran’ın müdahaleleri ile yüzleşme çabalarına övgüde bulundu.

Bahreyn resmi ajansı BNA’ya göre Kral Hamad, uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi çerçevesinde adil ve kapsamlı bir barışı sağlayacak, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasına yol açacak iki devletli çözüme göre Filistin-İsrail ihtilafını sona erdirmek için çabaları yoğunlaştırmanın önemine vurgu yaptı.

ABD’nin Filistin-İsrail ihtilafını çözmek için ortaya koyduğu barış planının ekonomik yönünü duyurmak için geçtiğimiz yıl düzenlenen ‘Refah için Barış’ başlıklı ekonomi çalıştayı kapsamında geçtiğimiz yıl İsrailli gazetecileri ağırlayan Bahreyn, BAE ve İsrail arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşılayan ilk Körfez ülkesi oldu.

Uzmanlar, Bahreyn’i İsrail ile ilişkilerini normalleştirme yönünde adım atacak bir sonraki ülke olarak aday gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada,  Bahreyn Kralı Hamad ve Veliaht Prens Selman bin Hamad Al Halife ile ‘Körfez birliğinin önemi ve İran’dan gelen tehditlere karşı koymanın yanı sıra bölgesel barış ve istikrarın inşasının önemi’ konusunda görüştüklerini belirtti.

Pompeo, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail arasından varılan tarihi barış anlaşmasının ardından Arap ülkelerini Tel Aviv ile ilişkilerini normalleştirmeye teşvik etme amacıyla birkaç Ortadoğu ülkesine ziyaret gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, Bahreyn’den önce de Sudan’ı ziyaret etti.

Sudan hükümeti Pompeo’ya, İsrail ile normalleşmeye ilişkin bir karar vermenin geçiş hükümetinin yetkisini aştığını belirterek, bu konunun geçici hükümet yapılarının tamamlanmasının ardından tartışılacağını vurguladı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.