Bakan Dönmez: Rusya'ya yönelik yaptırımlarda taraf olmak istemiyoruz

Bakan Dönmez: Rusya'ya yönelik yaptırımlarda taraf olmak istemiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlarda Türkiye'nin taraf olmak istemediğini dile getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlarda Türkiye'nin taraf olmak istemediğini dile getirdi.

CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sondaj çalışmalarına ve zeytinlik alanları maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine ilişkin konuştu. "Karadeniz doğal gazı 2023 Mart'ta sisteme bağlanacak" diyen Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Doğu Akdeniz'de keşfedilen gazların tedarikiyle alakalı teknik temaslarımız olmuştu. Onlar da çalışmaları takip ediyor. Sadece İsrail değil, Mısır da keşif yaptı. İki ülke fiilen üretime başladı. Pazarlara gidecek en kısa ve ekonomik yol Türkiye'den geçiyor. Gazın pazara gittiğinde rekabetçi de olması lazım. En ekonomik yol Türkiye. Kazan kazan modeliyle en seri en ekonomik bu gazın Türkiye'ye ardından yurt dışından gönderilmesi görüşülüyor. "

(Avrupa'nın Rus gazı kararı hakkında) "Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığı yüzde 40 civarında. Petrol gibi tankere yükledim getireyim de yok. Boru hatlarıyla teslim alıyor ve kullanıyoruz. Biraz süreye ihtiyaç duyan süreçlerdir. Henüz daha AB netleştirmedi. Rusya'ya bağımlılığı azaltmak istiyoruz dedi."

"Yaptırımlarda taraf olmak istemiyoruz"

(Enerji konusunda risk var mı?) "Biz yaptırımların tarafı olmak istemiyoruz diye Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Diplomasi tarafında olduğumuzu ifade etmiştik. Gaz konusunda sıkıntı yaşamadığımızı görüyoruz. Türkiye ilk doğal gazı Sovyetlerden almıştı. Rahmetli Özal zamanında... Bakü hattından alıyorduk. 2 sene önce Türk Akımı bitti.  Doğrudan Tekirdağ Kıyıköy'den gazı alır hale geldik. Geçmişte Ukrayna üzerinden geçen hatta hatla alakalı sıkıntılar vardı. Bugün itibariyle iki senedir teknik anlamda sorun yaşamıyoruz. Bizi etkilemeyeceğini öngörüyoruz. "

"Akkuyu nükleer projesinde gecikme olmayacak"

(Akkuyu Nükleer Santrali hakkında) "Burada Rosatom fiilen yapımcı, klasik yüklenici değil. Yatırım taahhütleri var. İlkini 2023'te sonrasında diğer ünitelerini de hayata geçireceğiz. Bir gecikme yok. Bu sıfır bir ihtimal değil ama netleşmiş değil. Akkuyu'da 4 reaktör, aslında 4 santral demektir. Bizim Japonlarla oturup konuştuğumuz bir proje vardı. Fiyatlarla ilgili anlaşamayınca sonlandırmıştık."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.