Bangladeş'te bir binada çıkan yangında 45 kişi öldü

Bangladeş'te bir binada çıkan yangında 45 kişi öldü

Yangınlar, pek çoğu yeterli güvenlik önlemlerinden yoksun pek çok yeni binanın yükseldiği yoğun nüfuslu Dakka'da oldukça yaygın.

Sağlık Bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Bangladeş'te çok sayıda çocuklu ailenin yemek yediği restoranların bulunduğu altı katlı bir binayı saran büyük yangında en az 45 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını söyledi.

İtfaiye yetkilileri Perşembe günü başkentte biryani restoranında çıktıktan sonra hızla yayılan ve ancak 13 itfaiyecinin iki saatlik çabası sonucunda kontrol altına alınabilen yangına gaz kaçağı ya da sobanın neden olmuş olabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Samanta Lal Sen gazetecilere yaptığı açıklamada, vücutlarında yanık yarası olan 22 kişinin hastanelerde tedavi edildiğini söyledi.

Sen, Dakka Tıp Fakültesi Hastanesini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada "22 kişinin hepsinin durumu kritik" dedi.

Başbakan Şeyh Hasina olaydan duyduğu şok ve üzüntüyü dile getirerek yetkililere yaralılara hızlı bir şekilde tedavi sağlanması talimatını verdi.

Hayatta kalanlardan biri olan Muhammed Altaf, iki meslektaşının öldüğü yangından kıl payı kurtuluşunu anlattı.

"Mutfağa gittim, bir camı kırdım ve canımı kurtarmak için aşağı atladım" diyen Altaf, ilk anlarda insanları dışarı çıkmaya çağıran bir kasiyer ve garsonun daha sonra öldüğünü de sözlerine ekledi.

İtfaiye yetkilileri, yanan binadan insanları kurtarmak için itfaiyecilerin vinç kullandığını ve hala enkazı temizlemek ve kalan alevleri söndürmek için çalıştıklarını söyledi.

Yakınları Cuma günü erken saatlerde ölenlerin cenazelerini almak üzere hastanede toplanırken, bazıları acil servisin önünde yas tuttu.

Doktorlar, ölenlerin çoğunun dumandan boğularak öldüğünü, diğerlerinin ise bazı giyim ve cep telefonu mağazalarının da bulunduğu binadan atlayarak öldüğünü söyledi.

Üst düzey bir itfaiye yetkilisi olan Tuğgeneral Main Uddin, yangının gaz kaçağı ya da sobadan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Reuters'a verdiği demeçte "Her katta, hatta merdivenlerde bile gaz tüpleri bulunan tehlikeli bir binaydı" diyen Uddin, binanın tek bir merdiveni olduğunu, acil çıkış ve diğer güvenlik önlemlerinden yoksun olduğunu da sözlerine ekledi.

Hükümet olayı soruşturmak üzere beş kişilik bir heyet kurdu.

Ana muhalefet partisi yangından hükümeti sorumlu tuttu.

Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alamgir yaptığı açıklamada "Hukukun üstünlüğü olmadığı için kazalar ve felaketler yaşanmaya devam ediyor" dedi.

"Hükümet halka karşı sorumlu değil ve bu yüzden anarşi hüküm sürüyor, birçok kaza meydana geliyor ve insanlar hayatlarını kaybediyor."

Bangladeş’de üretim yapan büyük küresel giyim perakendecilerinin yoğun bir şekilde denetim altında tutulması, 2012'de çıkan bir yangın ve 2013'te çöken bir binanın 1.200'den fazla işçinin ölümüne yol açmasından bu yana hazır giyim sektöründe yaşanan felaketlerin önlenmesine yardımcı oldu.

Ancak, çoğunlukla gelişen iç ekonomiye hizmet eden ve güvenliğe aynı derecede önem verilmeyen diğer sektörlerde yüzlerce insan yangınlarda hayatını kaybetti.

Yangınlar, pek çoğu yeterli güvenlik önlemlerinden yoksun pek çok yeni binanın yükseldiği yoğun nüfuslu Dakka'da oldukça yaygın. Yangınlar ve patlamalar genellikle hatalı gaz tüpleri, klimalar ve kötü elektrik tesisatından kaynaklanıyor.

Temmuz 2021'de Dakka'nın dışındaki bir gıda işleme fabrikasında ölen 54 kişi arasında çok sayıda çocuk bulunurken, Şubat 2019'da asırlık bir mahalleyi saran yangında en az 70 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.