Batı Afrika ülkesi Mali'de protestolar yayılıyor: Halk cumhurbaşkanının istifasını istiyor

Batı Afrika ülkesi Mali'de protestolar yayılıyor: Halk cumhurbaşkanının istifasını istiyor

Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifası talebiyle düzenlenen protestolar yayılıyor.

Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifası talebiyle düzenlenen protestolar yayılıyor.

Birkaç haftadır devam eden gösteriler nedeniyle Keita'nın köşeye sıkışmaya başladığı ve üzerinde büyük bir baskı hissettiği rapor ediliyor.

Ülkede etkin olan bir imamın, Eski Yüksek İslam Konseyi Başkanı olan Mahmud Diko'nun öncülük ettiği gösteriler kapsamında on binlerce sivil, Mali'nin başkenti Bamako'da, ülkenin yönetimini protesto ediyor. Protestoların merkezinde ise ülkedeki güvenlik durumu ve artan yolsuzluk bulunuyor. İmam Mahmud Diko, Suudi Arabistan'da eğitim görmüş bir isim. Milliyetçi tutumuyla da tanınan imam Diko, 2013 yılında ülkeye yönelik Fransız askeri müdahalesini de olumlu karşılamasıyla biliniyor.

2013 yılından beri ülkeyi yöneten ve 2018 yılında tekrar 5 yıllığına seçilen Keita, gösterilerin sona ermesi için bir dizi reformu uygulayacağını açıklamış olsa da, protestocular istifa talebinden geri adım atmış değil.

Protestoların arkasındaki M5-RFP (5 Haziran Hareketi-Vatanperver Güçler Buluşması) adlı koalisyon, sosyal protestoların devam edeceği mesajını veriyor.

Dün başkentte düzenlenen gösterilerde protestocular yolları keserken, devlet televizyonu binasını da işgal etti. Güvenlik güçleri protestoculara gerçek mermiyle müdahale ederken, çok sayıda kişinin yaralandığı ve en az bir kişinin öldüğü rapor edildi.

Mali'deki siyasi istikrarsızlığın, ülkenin kuzey ve merkez kesimlerinde faal olan cihat yanlısı grupların da etkinliğini artırabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.