Baykar Ukrayna'da fabrika inşasına başladı

Baykar Ukrayna'da fabrika inşasına başladı

Baykar, önümüzdeki iki yıl içerisinde Suudi Arabistan'da da üretime başlamayı planlıyor.

Şirketin CEO'sunun Reuters'a verdiği bilgiye göre Türk savunma şirketi Baykar, Kiev yakınlarında yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak ve TB2 ya da TB3 insansız hava aracı modellerini üretecek bir fabrika inşa etmeye başladı.

Türk yapımı Bayraktar insansız hava araçları, Ukrayna ordusu tarafından zırhlı araçları ve topçu sistemlerini imha ederek Rus güçlerini engellemek için kullanıldıktan sonra dünya çapında ün kazandı.

Baykar, TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) için 30 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladığını açıklamıştı. Düşünce kuruluşu SIPRI'ye göre bu ülkeler arasında 2018'den bu yana Ukrayna, Etiyopya, Libya ve Azerbaycan da bulunuyor.

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar Riyad'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı sırasında yaptığı açıklamada "Fabrikamız inşa ediliyor... İnşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var ve ardından iç makine, ekipman ve organizasyon yapısına geçeceğiz" dedi.

"Ukrayna'daki fabrika büyük bir fabrika, yaklaşık 500 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz."

Bayraktar kapasitenin her yıl yaklaşık 120 adet olacağını kaydetti, ancak Ukrayna fabrikasındaki üretimin TB2 mi yoksa TB3 insansız hava aracı modeline mi odaklanacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Devam eden çatışmayla ilgili güvenlik meselelerinin fabrika için bir endişe yaratıp yaratmayacağı sorulduğunda, planların "tümüyle tamamlandığını" ve "hiçbir şeyin" onları durduramayacağını söyledi.

Bayraktar ayrıca İstanbul merkezli firmanın önümüzdeki iki yıl içinde Suudi Arabistan'da üretime başlama planlarının da yolunda gittiğini söyledi.

Duyuru, Temmuz ayında Baykar'ın Türkiye tarihindeki en büyük savunma sözleşmesi olarak nitelendirdiği bir başka tür insansız hava aracı olan Bayraktar Akıncı'nın Suudi Arabistan'a satışına ilişkin anlaşmanın ardından geldi.

Etkinlikte yer alan diğer savunma firmaları da Riyad ile anlaşmalar yaptıklarını duyurdular: Pazartesi günü ABD'li silah üreticisi Lockheed Martin, füze savunma sisteminin parçalarını Suudi Arabistanlı şirketlerin üretmesi için anlaşmalar imzaladı.

Bayraktar, içinde bulunduğumuz yıla bakıldığında, firmanın 2023'te 36 adet olan Akıncı'nın yerli üretimini iki katına çıkarmayı planladığını, TB2 üretiminin ise 230 adet olarak sabit kalacağını söyledi.

Ayrıca Kızılelma ve TB3 insansız hava araçlarının yeni modellerini de "onlarca" adet üretmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum