"Belarus seçimleri tekrar edilsin"

"Belarus seçimleri tekrar edilsin"

Letonya, Litvanya ve Estonya liderleri, Belarus'taki tartışmalı seçim sonrası, yeniden seçim yapılması çağrısında bulundu.

Letonya, Litvanya ve Estonya liderleri, Belarus'taki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, yeni bir "özgür ve adil" seçim düzenlenmesi çağrısında bulundu. Üç ülkenin başbakanı ortak açıklamalarında, yeni seçimlerin uluslararası gözlemcilerle yapılması gerektiğini belirtti.

9 Ağustos'taki seçimleri Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko'nun kazanmasının ardından, ülkede büyük protesto eylemleri düzenlenmişti. Oylamada, yaygın usulsüzlükler yapıldığı iddiaları gündeme gelmişti.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları seçim sonuçlarında "hile yapan" Belaruslu yetkililere yönelik yeni ambargolar konulması konusunda uzlaştı. ABD de seçimleri "adil ve özgür olmadığı" gerekçesiyle kınadı.

Merkezi Seçim Komitesi, 1994'ten bu yana iş başında olan Lukaşenko'nun, oyların yüzde 80,1'ini aldığını, ana muhalefetin adayı Svetlana Tikhanovskaya'nın ise yüzde 10,12 oy alabildiğini duyurmuştu.

Ancak Tikhanskovkaya, oyların düzgün sayılmadığını ve yüzde 60 ile 70 oy aldığını iddia ediyor.

Lukaşenko'ya karşı eylemler de sürüyor. Cumartesi günü başkent Minsk'te binlerce kişi toplandı.

Tikhanovskaya seçim sonuçlarını kabul etmemesinin ardından, Litvanya'ya gitti. Ana muhalefet lideri, çocuklarını da güvenlikleri için oylamadan önce Litvanya'ya gönderdiğini belirtti.

Litvanya ve Letonya, daha önce de, protestoculara karşı şiddetin durması ve sivil toplum üyeleriyle bir ulusal konsey kurulması şartıyla, Belarus'taki krizde arabuluculuk yapabileceklerini söylemişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.