Belarus'ta muhalif aday seçim sonrası ülkeyi terk etti

Belarus'ta muhalif aday seçim sonrası ülkeyi terk etti

Yolsuzluk iddialarıyla gölgelenen devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Belarus'ta protestolar sürerken muhalefetin adayı Svetlana Tihanovskaya'nın Litvanya'da olduğu kaydedildi.

Muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, Belarus’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çocuklarının güvenliğini sağlamak için yurt dışına kaçtığını söyledi. Ülkede seçimi bir kez daha Aleksander Lukaşenko’nun kazandığının açıklanmasının ardından sokaklarda protestolar başlamış ve polisle göstericiler arasında sert çatışmalar yaşanmıştı.

Tikhanovskaya, muhalif eşinin hapse atılmasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lukaşenko’nun karşısına aday olarak çıkmaya karar vermiş ve kampanyası sırasında büyük kalabalıklara hitap etmişti. Ancak dün açıklanan sonuçlara göre Lukaşenko seçimleri yüzde 80 oy oranıyla bir kez daha kazandı.

Eşine ait Youtube kanalından bir açıklama yayınlanan Tikhanovskaya, “Bu kampanyanın beni güçlendirdiğini ve her şeyin üstesinden gelebilecek bir dirayet verdiğini düşündüm. Ama belki de hala daha en baştaki kadar zayıf bir kadınımdır. Kendim için çok zor olan bir karar verdim” dedi.

Tikhanovskaya da Belarus’lu yetkililer de kendisinin ülke dışına çıkması konusunda bir zorlamayla karşılaşmadığını söyledi.

Seçim sonuçlarının ardından Tikhanovskaya’nın kampanyasındaki görevlilerin de kendisine ulaşamadığını söylemeleri üzerinde muhalif liderin nerede olduğu konusunda endişeler ortaya çıkmıştı. Tikhanovskaya, son olarak seçim komisyonuyla bir toplantı yaptıktan sonra ortadan kaybolmuştu.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Tihanovskaya'nın Litvanya'da olduğunu duyurdu.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından çıkan olaylarda en az bir kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de gözaltına alındı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.