ABD'den Belarus'taki gerilime ilişkin açıklama

ABD'den Belarus'taki gerilime ilişkin açıklama

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yaşanan protesto gösterilerinin ardından Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

Belarus’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk açıklanan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko bir kez daha kazandı. Ancak ilk sonuçların açıklanmaya başlanmasının ardından ülkede sokaklar karıştı. Seçime hile karıştığını iddia eden binlerce gösterici polisle çatıştı.

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yaşanan protesto gösterilerinin ardından Beyaz Saray’dan da açıklama geldi. Açıklamada Belarus hükümetine göstericilere karşı güç kullanmaktan kaçınması çağrısı yapıldı. Beyaz Saray basın sözcüsü Kayleigh McEnany, ‘‘Adaylara yönelik sıkı kısıtlamalar, yerel bağımsız gözlemcilerin sandıklarda görev yapmasının yasaklanması, muhalif adayların sindirilmesi ve barış yanlısı göstericilerle gazetecilerin gözaltına alınması, süreci baltaladı. Belarus hükümetine barış yanlısı gösteri yapma hakkına saygı duyması ve güç kullanmaktan kaçınması çağrısı yapıyoruz’’ diye konuştu.

Seçim komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Lukaşenko oyların yüzde 80’ini aldı.

Lukaşenko’nun rakibi eski İngilizce öğretmeni kadın aday Svetlana Tikhanouskaya ise ilk sonuçlara göre yüzde 9,9 oy aldı. Tikhanouskaya yaptığı açıklamada, seçime hile karıştığını ve sonucu kabul etmediklerini ülke genelinde protestoların süreceğini söyledi.

Polis ve göstericiler arasında gece boyu devam eden çatışmalarda en az bir kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu kişinin, bir polis aracının kalabalık grubun üzerine giderek çarpması sonucu öldüğü iddia ediliyor. Polisin gösteriler sırasında 3 bin civarında kişiyi de gözaltına aldığı belirtiliyor.

Sovyetler Birliği döneminde bir çiftlikte yöneticilik yapan Aleksander Lukaşenko, 1994 yılından bu yana Belarus’ta Cumhurbaşkanlığı görevini yürütüyor.

Bu seçimlerdeki rakibi Tikhanouskaya ise seçimlere muhalif eşinin hapse atılmasından sonra girmeye karar verdi. Seçim kampanyası boyunca yaptığı mitinglerde Tikhanouskaya büyük kalabalıklar toplamayı başarmıştı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.