Belucistan Kurtuluş Ordusu kimdir?

Belucistan Kurtuluş Ordusu kimdir?

Pakistan'ın tartışmalı Belucistan bölgesinde yönetime karşı faaliyet gösteren gruplardan biri de Belucistan Kurtuluş Ordusu.

Pakistan'ın yüzölçümü olarak en büyük eyaleti olan Belucistan, geçmişten bugüne askeri ve siyasi gerginliği bir merkezi konumunda.

Belucistan bölgesi gerek yerel gerekse uluslararası çatışmalarda önemli bir bölge niteliğinde.

Belucistan'da varlık gösteren ayrılık yanlısı etnik silahlı gruplar arasında adını en çok duyuranlardan biri de Belucistan Kurtuluş Ordusu.

Pakistan kontrolündeki Belucistan uzun yıllardır bağımsızlık yanlısı ve milliyetçi Beluçların ayaklanmalarına ve saldırılarına sahne oluyor.

Geçmişten bugüne bölgede çok sayıda farklı grup varlık gösterdi. Bugün de çeşitli grupların faal olduğu bölgede zaman zaman saldırılar sürüyor. Saldırılarda özellikle Pakistan ordusu ve yönetimiyle bölgede Pakistan ile iş birliği yapan Çin'in çıkarları hedef alınıyor.

Belucistan'da son dönemde varlığından söz ettiren Leşker-i Belucistan ve Belucistan Birleşik Kurtuluş Cephesi adlı gruplar uzun yıllardır aktif değil. Ayrıca Birleşik Beluç Ordusu ve Beluç Cumhuriyetçi Ordusu'nun birleşmesiyle 2022 yılında kurulan Beluç Milliyetçi Ordusu da 2023 yılı sonunda büyük ölçüde dağıldı.

Bölgede aktif ve güçlü bir konuma sahip olan sadece iki grup mevcut. Bunlar Belucistan Kurtuluş Ordusu ve Belucistan Kurtuluş Cephesi.

Bu gruplar son olarak Pakistan'ın iki gruba ait olduğunu iddia ettiği İran'daki merkezleri bombalamasıyla tekrar gündeme geldi.

Belucistan Kurtuluş Ordusu kimdir?

1999-2000 yıllarında bölgede günden güne artan gerginlik ortamına kuruluşunu ilan eden Belucistan Kurtuluş Ordusu, zamanla bölgenin en aktif silahlı gruplarından biri haline geldi. 2000 yılında kurulmuş olsa da grubun kökenleri 1970'lere dek uzanıyor.

Pakistan'ın bölgedeki insan hakları ihlalleri, doğal kaynakların kullanımı, Beluc halkının kendi geleceğini tayin hakkı gibi söylemlerle hareket eden grup bugüne kadar Pakistan güçlerine çok sayıda saldırı düzenledi.

Pakistan, Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu sık sık İran'dan ve Hindistan'dan yardım almakla suçluyor. Pakistan istihbaratına dayandırılan raporlara göre "Belucistan Kurtuluş Ordusu, stratejik Gvadar Limanı'na karşı olan Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alarak bölgede faaliyet yürütüyor." Belucistan Kurtuluş Ordusu bu iddiaları reddediyor.

Pakistan, ABD, Avrupa Birliği, Çin ve İngiltere Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu bir "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Belucistan Kurtuluş Ordusu, Belucistan eyaletinde hücreler ve gerilla güçleri şeklinde örgütlenmiş halde ve bölgedeki Pakistan askerlerinin yanı sıra Pakistan içerisindeki hedeflere de saldırılar düzenliyor. Grup birçok kez Pakistan-Çin ilişkilerini hedef alan saldırılar düzenledi ve resmi olarak da bunu beyan etti.

Bağımsız raporlara göre 500 ila 1000, kendi ifadelerine göre 6 bin mensubu olan Belucistan Kurtuluş Ordusu, bölgede faaliyetini, ayrılık yanlısı Beluç hareketinin en önde gelen yapılanması olarak sürdürüyor.

Grup bağımsız bir Beluç devleti kurulmasını ve Pakistan'ın bölünmesini savunan, seküler ve milliyetçi bir söyleme sahip. Belucistan Kurtuluş Ordusu'nun İran'daki Beluçlara dair bir söylemi ise göze çarpmıyor.

Belucistan Kurtuluş Cephesi kimdir?

Pakistan Belucistanı'nda faal olan bir diğer grup da Belucistan Kurtuluş Cephesi. Bu grup da Belucistan Kurtuluş Ordusu'na benzer söylemlere ve eylemlere sahip. Belucistan Kurtuluş Cephesi'nin aynı zamanda Marksist-Leninist yaklaşımları da mevcut. Bu yaklaşımlar kökenini bölgenin geçmiş yıllarda sol hareketlere ev sahipliği yapmasından ve Sovyetler Birliği ile iş birliğinden alıyor.

1964 yılında ilk kez kurulan ancak ilerleyen yıllarda Pakistan'ın saldırıları karşısında tutunamayarak dağılan Belucistan Kurtuluş Cephesi, 2004 yılında gücünü tekrar toplayarak faaliyetlerini hızlandırdı. Grup Hindistan ve İran'dan destek almakla suçlanıyor. Pakistan grubu "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

1970'li yılların başlarına kadar İran'a karşı da savaşan grup, bu yıllardan sonra İran ile olan çatışmalardan ziyade Pakistan'a odaklandı. Günümüzde Belucistan Kurtuluş Cephesi'nin İran'daki Beluçlara dair göze çarpan bir söylemi bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.