Belucistan'da Pakistan askerlerine bombalı saldırı: 6 ölü

Belucistan'da Pakistan askerlerine bombalı saldırı: 6 ölü

Belucistan'da el yapımı uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu 6 Pakistan askeri öldü.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Babar İftihar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Güney Belucistan sınır güvenlik birliğine ait aracın el yapımı uzaktan kumandalı bomba ile patlatılması sonucu biri subay 6 askerin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Pakistan Ordusu’nun verdiği bilgiye göre askerler, İran sınırına 14 kilometre mesafede gerçekleştirilen devriye görevinden sonra üsse dönüyordu.

Yerel kaynaklar, Belucistan'ın Keç bölgesinde düzenlenen saldırıyı Belucistan Kurtuluş Ordusu'nun gerçekleştirdiğini ifade etti.

Belucistan Kurtuluş Ordusu

Belucistan'da varlık gösteren ayrılık yanlısı etnik silahlı gruplar arasında adını en çok duyuranlardan biri de Belucistan Kurtuluş Ordusu.

1999-2000 yıllarında bölgede günden güne artan gerginlik ortamına kuruluşunu ilan eden Belucistan Kurtuluş Ordusu, zamanla bölgenin en aktif silahlı gruplarından biri haline geldi. Pakistan'ın bölgedeki insan hakları ihlalleri, doğal kaynakların kullanımı, Beluc halkının kendi geleceğini tayin hakkı gibi söylemlerle hareket eden grup bugüne kadar Pakistan güçlerine çok sayıda saldırı düzenledi.

Pakistan, Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu sık sık Hindistan'dan yardım almakla suçluyor. Pakistan istihbaratına dayandırılan raporlara göre "Belucistan Kurtuluş Ordusu, stratejik Gvadar Limanı'na karşı olan Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alarak bölgede faaliyet yürütüyor." Belucistan Kurtuluş Ordusu bu iddiaları reddederken, bunlar bağımsız kaynaklarca da doğrulanmıyor.

Pakistan ve İngiltere Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu resmi olarak bir terörist grup kabul ediyor. ABD, grubun bazı eylemlerini "terör saldırısı" olarak nitelese de, Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu resmen bir terör örgütü olarak kabul etmiyor.

Belucistan Kurtuluş Ordusu, Belucistan eyaletinde hücreler ve gerilla güçleri şeklinde örgütlenmiş halde ve bölgedeki Pakistan askerlerinin yanı sıra Pakistan içerisindeki hedeflere de saldırılar düzenliyor. Grup birçok kez Pakistan-Çin ilişkilerini hedef alan saldırılar düzenledi ve resmi olarak da bunu beyan etti.

Bağımsız raporlara göre 500 ila 1000, kendi ifadelerine göre 6 bin mensubu olan Belucistan Kurtuluş Ordusu, bölgede faaliyetini, ayrılık yanlısı Beluc hareketinin en önde gelen yapılanması olarak sürdürüyor.

Grup, 2 Temmuz 2019 tarihinde ABD tarafından terör örgütü ilan edildi.

Kaynak: Mepa News

haber-altliklari.jpg

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.