Pakistan Talibanı'nın eski sözcüsü İhsanullah İhsan yıllar sonra ilk kez konuştu

Pakistan Talibanı'nın eski sözcüsü İhsanullah İhsan yıllar sonra ilk kez konuştu

Pakistan Talibanı'nın eski sözcülerinden İhsanullah İhsan, cezaevinden kaçtıktan sonra ilk kez medyaya röportaj verdi.

Liyakat Ali, daha çok bilinen takma adıyla İhsanullah İhsan, Pakistan Talibanı'nın tartışmalı isimlerinden biri.

Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) olarak da bilinen Pakistan Talibanı'nın sözcülüğünü yapan İhsan, grubun parçalanmasından sonra kurulan Cemaat el Ahrar grubunun da sözcülüğü yapmıştı.

İhsan, örgütün düzenlediği saldırılar sonrası medyayla irtibat kuran ve ayrıntıları paylaşan bir yönetici olarak anılarak, Pakistan Talibanı'nın görünen yüzlerinden biri oldu.

Örgüt, Pakistan'ın ABD ile ortak bir şekilde 2014 yılının yaz aylarında başlattığı ve 2 yıla yakın süren "Zarbi Azb" operasyonunun ardından gücünü büyük ölçüde yitirirken, İhsanullah İhsan da 2017 yılının Şubat ayında anlaşmalı bir şekilde Pakistan güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

Teslim olduktan sonra "Sözde cihadiler insanları İslam adına yanlış yönlendirdiler." şeklinde bir açıklama yaptığı ifade edilen İhsan'ın, Pakistan güçleriyle iş birliğine gittiği ve onun verdiği bilgiler üzerine bölgede cihat yanlısı güçlere karşı birçok operasyon yapıldığı ifade edildi.

Yıllar sonra ilk kez konuştu

Bu yılın (2020) Şubat ayında İhsan, yeniden bir ses kaydı yayınlayarak Pakistan'ın elinden kaçtığını açıkladı. 

Pakistan'a bir anlaşma yaparak teslim olduğunu söyleyen İhsan, Pakistan makamlarının anlaşmaya uymadığını, kendisini ve ailesini hapiste tutmaya devam ettiğini söyledi.

İhsan, ailesiyle beraber Türkiye'ye kaçtığını dile getirdi.

Bu sürecin ardından uzun süre sessizliğini koruyan eski Pakistan Talibanı sözcüsü, Al Jazeera'ya konuştu.

"Pakistan Talibanı bitmedi"

Pakistan Talibanı ve Cemaat el Ahrar'ın bitmediğini ifade eden İhsan, Pakistan şehirlerinde de bu grupların varlıklarını koruduklarını ve saldırı düzenleme kapasitelerinin olduğunu ifade etti.

Son dönemde örgütün Mevlana Fazlullah, Halid Hakkani ve Şiryar Mesud gibi liderlerinin öldürülmesinin, örgütü olumsuz etkilediğini de sözlerine ekleyen İhsan, Pakistan ile yaptığı anlaşmaya dair de ayrıntılar paylaştı.

"Aynı şeyleri bir daha yapmayacağım"

2017 yılında teslim olduğu süreçte Pakistan ile, kendisine dava açılmayacağına ve sıradan bir vatandaş gibi yaşamaya devam edeceğine dair anlaşma yaptığını söyleyen İhsan, buna rağmen kendisi ve ailesinin esir hayatı yaşadığını belirtti. İhsan, anlaşmada karşılık olarak ne teklif ettiğini ise Al Jazeera ile paylaşmadı.

Ev hapsinde tutulan ve 3 yıl boyunca yargılanmayan İhsan, tutulduğu evden bu yılın başlarında kaçmıştı. Pakistan ordusu ise bu kaçışın, İhsan'ın da katıldığı bir istihbarat operasyonu esnasında gerçekleştiğini öne sürmüştü.

Ailesiyle birlikte barışçıl bir hayat sürmek istediğini söyleyen İhsan, "Bırakmak için büyük çaba sarf ettiğim o hayata bir daha geri dönmek istemiyorum" şeklinde konuşarak, Pakistan Talibanı benzeri bir yapılanmaya iştirak etmeyeceğini ifade etti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.