Bıçaklı saldırı sonrası Mescid-i Aksa'da gerginlik

Bıçaklı saldırı sonrası Mescid-i Aksa'da gerginlik

Bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla Filistinli bir gencin ateş edilerek yaralanması sonrası Mescid-i Aksa’nın tüm kapıları kapatıldı.

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın Meclis (Nazır) Kapısı'nda bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla Filistinli bir genci ateş ederek yaraladı.

Polisten yapılan açıklamada, yaralanan Filistinli gencin durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

İsrail basınında, söz konusu eylemi gerçekleştirdiği iddia edilen gencin Ummu'l Fehm kentinden İsrail vatandaşı bir Filistinli olduğu yönünde bilgiler yer aldı. 

Tüm kapılar kapatıldı

Bu olayın ardından, Mescid-i Aksa’nın tüm kapıları İsrail polisi tarafından ikindi namazı sonrası kapatıldı.

Görgü tanıkları, İsrail polisinin birçok Filistinliyi Eski Şehir bölgesinden çıkardığını ve çevredeki bazı dükkanları kapattığını aktardı.

"İsrail Filistinlileri provoke etti"

İsrail polisinin Harem-i Şerif’i Müslümanların ibadetine kapatması üzerine, yüzlerce Filistinli akşam namazını Mescid-i Aksa’nın El-Esbat (Aslanlı) kapısında eda etti.

Namazın ardından açıklama yapan Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani, İsrail’in Müslümanların mukaddesatını aşağıladığını ifade ederek, İsrail’in Filistinlileri provoke ettiğini söyledi.

Yatsı namazını da Esbat kapısında kılmak isteyen Filistinli göstericiler, İsrail polisince engellendi. Göstericileri dağıtan polis, Mescid-i Aksa'nın içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinde ses bombaları kullandı.

Polis, Esbat kapısında, Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni ve Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani ile beraber sadece birkaç kişinin namaz kılmasına izin verdi.

Eski Şehir ve Mescid-i Aksa çevresinde gerginlik sürüyor. 

Son bir ay içinde ikinci defa

İsrail polisleri, son bir ay içinde iki defa Mescid-i Aksa’yı boşaltarak kapılarını Müslümanların ibadetine kapattı.

Resmi istatistiklere göre, İsrail güçleri ile Filistinliler arasında 2015'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de devam eden olaylarda, yüzlerce Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürülürken, 40'ı aşkın İsrail asker ve polisi de öldü.  

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.