Birleşik Arap Emirlikleri, Afgan Hava Kuvvetleri'ni Taliban'a karşı destekleyecek

Birleşik Arap Emirlikleri, Afgan Hava Kuvvetleri'ni Taliban'a karşı destekleyecek

Kabil yönetimi lideri Muhammed Eşref Gani tarafından yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların onarımlarının BAE'de yapılacağı ifade edildi.

Kabil yönetimi lideri Muhammed Eşref Gani tarafından yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların onarımlarının Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yapılacağı ifade edildi.

Afganistan'ın doğusundaki Host iline yaptığı ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan Eşref Gani, ABD tarafından hibe desteğiyle oluşturulan Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları ve helikopterlerin bakım ve onarımları için BAE'de merkez kurulduğunu söyledi.

Geçtiğimiz dönemde Afganistan'da hükümet güçleri tarafından aktif olarak kullanılan MD 530F tipi savaş helikopterlerinden bazılarının ABD tarafından bakım için BAE'ye transfer edildiği gündeme gelmişti.

Gani'nin açıklamasıyla birlikte BAE'nin Afgan Hava Kuvvetleri'ne destek sağlayacağı yönündeki iddialar da doğrulanmış oldu.

ABD tarafından Kabil hükümetine bağlı hava kuvvetlerine hibe edilen çok sayıda A-29 Super Tucano tipi savaş uçağı ile MD 530F tipi helikopter Taliban'a karşı düzenlenen hava saldırılarında aktif olarak rol alıyor.

ABD üs arayışında

Öte yandan ABD, Afganistan içerisinde Taliban'a yönelik olası saldırılarda kullanılabilmek üzere Orta Asya'da üs arayışına devam ediyor.

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın ABD'ye üs vermeyi reddetmesi sonrası gözler, Afganistan'ın kuzey komşuları olan Tacikistan ve Özbekistan'a çevrildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu konuyla ilgili olarak Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirociddin Muhriddin ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu ülkelerin ABD'ye bir üs sağlayıp sağlamayacağı bilinmiyor.

ABD Orta Asya'da da umduğunu bulamazsa, Afganistan'a yönelik saldırıları için Körfez'deki Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan askeri üslerden, ayrıca Eisenhower ve Reagan uçak gemilerinden yararlanacağı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.