Bloomberg: Suudi yönetimi, fikir mahkumlarının aileleriyle olan iletişimini kesti

Bloomberg: Suudi yönetimi, fikir mahkumlarının aileleriyle olan iletişimini kesti

Suudi Arabistan'ın uzun süredir tutuklu olarak alıkoyduğu fikir mahkumlarının aileleriyle iletişimini kestiği bildirildi.

Suudi yetkililerin, Batılı müttefikleriyle ilişkilerini germekle itham ettiği önde gelen fikir mahkumları ile aileleri arasındaki teması kestiklerini aktarıldı.

Bloomberg haber ajansı, gözaltına alınanların çoğunun haftalık olarak düzenli telefon görüşmeleri yapmalarına geçmişte izin verildiğini, ancak şimdi bu tür aramaların engellendiğini aktarıyor.

Bu tutuklular arasında 2017'de Riyad'daki evinden gözaltına alınan tanınmış Suudi vaiz Selman Avde'nin de olduğu belirtilirken, oğul Abdullah Avde'nin babasıyla son telefon görüşmesini 12 Mayıs'ta gerçekleştirdiklerini aktardı.

Haberde 2018'de gözaltına alınan ve geçen Haziran ayından beri ailesiyle iletişime geçemediği söyleyen Suudi insan hakları aktivisti Luceyn el-Hezlul'a atıfta bulunulurken, kızıyla birlikte hapsedilen kraliyet ailesi üyesi Besme binti Suud'un da Twitter'da gözaltına alındığını duyurduğu Nisan ayından bu yana ailesiyle iletişim kuramadığı belirtildi.

Abdullah Avde, Bloomberg'e verdiği demeçte, "Duygularımı yitirecek derecede endişeliyim." açıklamasında bulundu ve birçok kişinin benzeri durumda olduğunu duyduğunu dile getirdi.

"Suudi yönetimi çağrılara cevap vermiyor"

Bloomberg, Suudi yönetiminin yabancı medyadan sorumlu Uluslararası Çağrı Merkezinin, konuyla ilgili açıklama taleplerine yanıt vermediğini ifade ederken, aynı şekilde Cezaevleri Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'nın da yapılan aramalara ve çağrılara cevap vermediğini vurguladı.

Suudi Arabistan, ifade özgürlüğü ve insan hakları koşullarına ilişkin uluslararası eleştirilerle karşı karşıya kalmış durumda.

Suudi Güvenlik güçleri, Suudi Arabistan'ın en büyük dini oluşumu olarak kabul edilen, Sahve Hareketi mensuplarına yönelik tutuklama girişiminin bir parçası olarak 9 Eylül 2017'de Selman Avde'yi Riyad'daki evinde gözaltına almış ve Avde ancak bir yıl sonra yargılanmaya başlanmıştı. Avde'nin yargı süreci ise halen bir sonuca ulaşmış değil.

Başsavcılık, ''yasaklanmış bir örgüte üye olmak'' (Müslüman Alimler Birliği), "Veliaht Prense dua etmemek" ve "yeryüzünde bozgunculuk" suçlamalarıyla Avde'nin idamını talep ediyor.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.