Suudi Arabistan'ın tutukladığı Selman el Avde görme ve duyma yetisini kısmen kaybetti

Suudi Arabistan'ın tutukladığı Selman el Avde görme ve duyma yetisini kısmen kaybetti

Suudi Arabistan'da uzun süredir tutuklu bulunan din adamı Selman el Avde'nin görme ve duyma yetisini kısmi olarak kaybettiği bildirildi.

Suudi Arabistan'da uzun süredir tutuklu bulunan din adamı Selman el Avde'nin görme ve duyma yetisini kısmi olarak kaybettiği bildirildi.

Selman el Avde'nin oğlu Abdullah el Avde'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre tutukluluğu sırasında işkence ve kötü muameleye tabi tutulan El Avde, görme ve duyma yetisini yarı yarıya yitirdi.

Abdullah el Avde, babasının tedavisine izin verilmediğini ve uzun süre tek kişilik hücrede tutulduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan'ın uzun süredir çok sayıda İslam alimi, vaiz, akademisyen ve kanaat önderini hapiste tuttuğu, bu kişilere kötü muamelede bulunduğu biliniyor.

Selman el Avde

El Avde, Suudi Arabistan'ın yanı sıra uluslararası arenada da takipçileri olan, önde gelen bir din adamı olarak biliniyor.

Birçok televizyon programına ve konferansa katılan Avde'nin, Türkçeye de çevrilen çok sayıda kitabı bulunuyor.

Suudi Arabistan'da 90'lı yıllara damgasını vuran "Sahve" hareketinden olan ve 1994 yılında hükümet karşıtı görüşlerinden ötürü tutuklanan Avde, 2007 yılında Usame bin Ladin ile ilgili açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Bin Ladin'e "kardeşim" diye hitap eden Avde, El Kaide'yi eleştirmiş, örgütün yöntemlerine yönelik sert eleştiriler yöneltmişti.

Avde'nin, aradan geçen zaman içerisinde kadın haklarıyla ilgili görüşleri de dahil olmak üzere birçok konuda fikir değiştirdiği belirtiliyordu.

Avde'nin tutuklanması süreci

Suudi Arabistanlı din adamı Selman el Avde 2017 yılının Eylül ayında Suudi Arabistan yönetimi tarafından tutuklanmıştı.

Selman el Avde, Körfez Savaşı'nın ardından Suudi Arabistan yönetimine yönelik eleştirileri nedeniyle 1994-1999 yılları arasında da hapsedilmişti.

Suudi insan hakları örgütü AQIST'in bildirdiğine göre, el Avde Twitter'da yayınladığı, "Suudi Arabistan ve Katar arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesini" destekleyen bir mesaj nedeniyle tutuklanmıştı

Avde takipçileriyle paylaştığı twette, Katar emiri ve Suudi Veliaht Prensi arasında yapılan bir telefon görüşmesine işaret ederek "Allah, haklarının iyiliği için onların kalplerini birbirine yaklaştırsın" ifadelerini kullanmıştı.

1505122805.jpg

Suudi kraliyet ailesi, ülkedeki İslami muhalefeti kendi yönetimine karşı yöneltilen en büyük iç tehdit olarak görüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.