BM İnsan Hakları Konseyi Çin'in Türkistan'daki ihlallerini ele almayı reddetti

BM İnsan Hakları Konseyi Çin'in Türkistan'daki ihlallerini ele almayı reddetti

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde bugün tartışmalı bir karara imza atıldı.

Batılı ülkelerce verilen teklifte, Çin kontrolündeki Doğu Türkistan'da insan hakları durumunun tartışılması talep edildi.

Talebin ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde toplam 47 ülkenin katılımıyla oylama yapıldı.

Oylama neticesinde talebe 17 ülke kabul, 19 ülke ret oyu verdi. 11 ülke çekimser kaldı.

Böylece talep reddedilirken, Çin'in Doğu Türkistan'daki ihlalleri de tartışılmamış oldu. Oylamada, halkının tamamına yakını Müslümanlardan oluşan ülkelerin yöneticilerinin ret oyu vermesi dikkat çekti. Bunlara arasında, nüfusu Doğu Türkistan'daki Uygurlar gibi Türk halklardan oluşan Kazakistan ve Özbekistan da bulunuyor.

Teklifi kabul eden ülkeler: Çekya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Honduras, Japonya, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları, Karadağ, Hollanda, Paraguay, Polonya, Güney Kore, Somali, İngiltere, ABD.

Teklifi reddeden ülkeler: Bolivya, Kamerun, Çin, Fildişi Sahili, Küba, Eritre, Gabon, Endonezya, Kazakistan, Moritanya, Namibiya, Nepal, Pakistan, Katar, Senegal, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Venezuela.

Çekimser kalan ülkeler: Arjantin, Ermenistan, Benin, Brezilya, Gambiya, Hindistan, Libya, Malavi, Malezya, Meksika, Ukrayna.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.