Çin: Filistinlilerin İsrail'e karşı silah kullanma hakkı var

Çin: Filistinlilerin İsrail'e karşı silah kullanma hakkı var

Çin yönetimi, Filistin halkının İsrail'in işgaline karşı silah kullanmasının, kendilerine uluslararası hukuk tarafından tanınan bir hak olduğunu savundu.

Çin, Filistin halkının İsrail'in topraklarını işgaliyle mücadele etmek için silahlı güç kullanma hakkını destekleyerek bunu "uluslararası hukukta temeli olan devredilemez bir hak" olarak nitelendirdi.

Açıklama, Hollanda'nın Lahey kentinde Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından düzenlenen açık oturumların dördüncü gününde Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun tarafından yapıldı.

Çin elçisi, "kendilerini sömürge yönetiminden kurtaran birçok halk bulunduğunu" ve bunların "silahlı mücadele de dahil olmak üzere tüm vasıtaları kullanabileceklerini" belirtti.

Filistinlilerin silahlı direnişi kullanmasını meşru olarak nitelendiren Zhang Jun bunun bir terör eylemi olmadığını savundu.

Zhang Jun mahkemeye "sömürgeciliğe, işgale, saldırganlığa, yabancı güçlerin tahakkümüne karşı silahlı mücadele de dahil olmak üzere; halkların kurtuluşları, kendi kaderlerini tayin etme hakları için yürüttükleri mücadele terör eylemi olarak değerlendirilmemelidir" dedi.

Jun konuşmasında İsrail'in politikalarını eleştirerek bunları "Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını kullanmasını ve tam olarak gerçekleştirmesini ciddi şekilde baltalayan ve engelleyen baskılar" olarak nitelendirdi.

UAD'nin 26 Şubat'a kadar sürecek olan açık oturumları, BM Genel Kurulu'nun UAD'den danışma görüşü talep eden kararının ardından gerçekleşti.

Çin'in yanı sıra duruşmalara katılması planlanan diğer ülkeler arasında Macaristan, Fransa, Güney Afrika ve Mısır da bulunuyor.

Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği gibi uluslararası kuruluşlar da duruşmalarda yer alacak.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum