Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Doğu Türkistan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Doğu Türkistan

Çin kontrolü altındaki Doğu Türkistan’da başta Uygurlar olmak üzere Türk asıllı Müslüman halklar Pekin yönetiminin baskısı altında yaşıyor.

Doğu Türkistan uzun süredir Çin’in baskı ve soykırım politikalarıyla gündeme gelen bir bölge olarak öne çıkıyor.

30 milyonu aşkın Müslüman Türk’ün yaşadığı Doğu Türkistan’da Çin’in baskı politikaları uzun yıllardır devam ediyor. Bu baskılar son dönemde artmış vaziyette.

Çin bölgede çok sayıda Müslümanı toplama kamplarına atarak onları “yeniden eğittiğini” ifade ediyor. Kamplarda tutulanlar işkence ve kötü muamelelere maruz kalıyor.

Doğu Türkistan’da tarihi camiler ve diğer İslami yapılar yıkılıyor. Ayakta kalan camiler ise Komünist Parti’nin propaganda merkezlerine çevrilmiş durumda. Ezan ve dualar içerisine dahi Komünist Parti ve Çin devletine övgüler yerleştiriliyor.

Bölgede namaz, oruç, tesettür, sakal, Kur’an okuma gibi İslami uygulamalar; kısıtlamalar ve yasaklarla karşı karşıya. Bölge halkı İslami bir yaşantıya sahip olmaları halinde devlet tarafından takip altına alınıyor ve hapsediliyor, toplama kamplarına gönderiliyor.

Çin’in baskılarından kaçan birçok Doğu Türkistanlı, dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış halde. Bu kişiler de her an Çin’e iade edilme tehlikesi altında hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Çin, bölgeyi terk edenlerin ailelerini tutuklayarak onları geri dönmeye zorluyor.

dogu-turkistan-info.jpg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.