Esed rejimi temsilcisinin de yer aldığı Arap Birliği heyeti Doğu Türkistan'a gitti

Esed rejimi temsilcisinin de yer aldığı Arap Birliği heyeti Doğu Türkistan'a gitti

Arap Birliği heyeti Doğu Türkistan'a yaptığı gezi sonrasında Çinli yetkililere, "Uygur Türklerine yönelik etnik soykırım ve dini baskı iddialarının tamamen sahte olduğu" mesajını iletti.

(Fotoğraf  Xinhua / Gao Han)

Arap Birliği'nden üst düzey bir heyet, Çinli yetkililer gözetiminde Doğu Türkistan ziyaretini tamamladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, 5 Haziran'da yaptığı açıklamada, Arap Birliği bünyesinde 16 ülkeyi temsil eden yetkililerin 30 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında Doğu Türkistan'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Sözcüye göre, Arap Birliği heyeti, Doğu Türkistan'ın Urumçi ve Kaşgar kentlerinde camileri, İslami enstitüleri, yerel girişimleri, kasabaları gezdi ve "terörle mücadele ve radikallikten arındırma" üzerine hazırlanan sergileri inceledi.

Arap Birliği heyetinin Doğu Türkistan gezisi sonucunda "Çin'in özellikle bölgede aşırı yoksulluğu sona erdirme ve kalkınma modeliyle elde ettiği başarılara övgüde bulunduğunu" belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang, heyetin "Doğu Türkistan meselesinin Batı medyasında nasıl farklı bir şekilde ele alındığına dikkati çektiğini" ifade etti.

Sözcünün yaptığı açıklamada Arap Birliği heyetinin, Doğu Türkistan gezisini tamamlamasının ardından Uygur Türklerine yönelik "etnik soykırım ve "dini baskı" iddialarının tamamen yalan olduğu sonucuna vardığı bilgisi yer aldı.

Esed rejimi de Doğu Türkistan gezisine katılan Arap heyeti arasındaydı

Arap ülkelerinin Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslümanlar olmak üzere azınlık gruplara yönelik çabalarını takdir ettiğini belirten Wang, bu ülkelerin Çin'in Doğu Türkistan'ın kalkınması ve istikrarını sürdürme gayretlerini desteklemeye devam edeceklerini vurguladığını ifade etti.

Arap Birliği'nin Doğu Türkistan gezisine katılan Esed rejimine bağlı Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika İşleri Dairesi Genel Müdürü Muhammed Hac İbrahim, "Çin'in terörle ve aşırıcılıkla mücadeleye yararlı katkılar sağladığını" vurguladı.

Doğu Türkistan'da Çin'in milyonlarca Müslüman Uygur Türkü'nü baskı altında tuttuğu biliniyor.

Bölgeyi ziyaret eden Arap rejimlerinin de kendi ülkelerindeki Müslüman halka yönelik benzer politikalar izlemesi dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum