Beşar Esed Arap Birliği zirvesinde konuştu

Beşar Esed Arap Birliği zirvesinde konuştu

Şam rejimi lideri Beşar Esed, Arap Birliği'ne yeniden dahil olmalarına ilişkin "Bunun, aramızdaki dayanışma, bölgemizde barış, savaş ve yıkım yerine kalkınma ve refah için Arap eylemlerinde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Şam rejimi lideri Beşar Esed, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başlayan Arap Birliği zirvesine 12 yıl sonra katılarak konuşma yaptı ve Arap iş birliğinde yeni bir döneme girilmesi temennisini dile getirdi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Esed, "Bunun, aramızdaki dayanışma, bölgemizde barış, savaş ve yıkım yerine kalkınma ve refah için Arap eylemlerinde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum" dedi.

2011'de protestoculara karşı sert tutumu ve ülkede başlayan savaş üzerine üyeliği askıya alınan Esed rejimi, bu ay örgüte geri kabul edildi.

"Bu zirveyi çalkantılı bir dünyada gerçekleştiriyoruz" diyen Esed, Arap devletleri arasındaki yakınlaşmaların ışığında "umutların arttığını" ve bu yakınlaşmaların "bu zirvede doruğa ulaştığını" söyledi.

Son haftalarda Suudi Arabistan ve Esed'in müttefiki İran'ın ilişkileri yeniden başlatma kararının ardından yaşanan diplomatik hareketlilik siyasi manzarayı değiştirmişti.

Esed, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a "oynadığı büyük rol ve bölgede uzlaşmayı teşvik etmek için sarf ettiği yoğun çabalar için" teşekkür etti.

Rejim lideri Esed ayrıca Bin Selman ile de ikili görüşme yapacak.

Esed Arap devletlerinin iç işlerine karışılmaması çağrısında bulunarak "iç işleri ülke halkına bırakmak önemlidir zira kendi işlerini en iyi onlar yönetebilir" dedi.

Suudi Arabistan 2012 yılında Esed rejimi ile bağlarını koparmıştı.

Bu ayın başlarında Suudi Arabistan ve Esed rejimi, kapatılmalarının üzerinden on yıldan fazla bir süre geçtikten sonra büyükelçiliklerinin yeniden çalışmaya başlayacağını açıkladı.

Beşar Esed geçen ay Şam'da Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile bir araya geldi ve bu, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yapılan ilk ziyaret oldu.

Esed rejiminin  12 yıl sonra ilk kez temsil edildiği zirvede Sudan'da son durum, Filistin'deki gelişmeler ve Yemen krizi başta olmak üzere bir dizi konunun ele alınması bekleniyor.

Arap Birliği'nin 22 üyesi bulunuyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum